ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Senatorul PSD Titus Corlățean a vorbit, într-o conferință de presă, despre valul de manipulări legate de referendumul din 6-7 octombrie, referendum care nu se referă la redefinirea familiei, ci la definiția legală, constituțională a căsătoriei. Referindu-se la cheltuielile cu organizarea referendumului, așa cum denunță cei care se opun consultării populare, Corlățean susține că „nu este o cheltuială, ci reprezintă cea mai bună investiție care se poate face în viitorul societății românești și în viitorul copiilor noștri'”, scrie dcnews.ro


„Au fost foarte multe obstacole, iar în prezent sunt foarte multe minciuni și manipulări care se lansează pe piață din partea celor care se opun acestui referendum. Nu este vorba de o redefinire a familiei în niciun caz. Relațiile private și de familie, în toată complexitatea lor, sunt ocrotite în Constituție de articolul 26. Asta înseamnă și familia monoparentală, care va continua să fie sprijinită de către statul român, și drepturile copiilor din afara căsătoriei, care rămân egale cu ale copiilor din căsătorie, dar și alte opțiuni din societate, de tipul celor LGBT'”, a spus Corlățean.

Acesta a adăugat că referendumul se referă la definiția legală, constituțională a căsătoriei. „Este, însă, un alt subiect, și aici intervine elementul de manipulare și de minciună din partea celor care se opun referendumului, acest referendum nu se referă la redefinirea familiei, ci la definiția legală, constituțională a căsătoriei, ceea ce presupune o opțiune socială, cetățenii pot decide o formă sau alta a definiției respective, în funcție de sistemul de valori pe care îl consideră important pentru existența lor'', a afirmat fostul ministru de Externe.

Întrebat de ce e nevoie de organizarea unui referendum de modificare a Constituției din moment ce există, deja, această definiție a căsătoriei în Codul Civil, Corlățean a spus că legea poate fi modificată mai ușor.

„Răspunsul este foarte clar: Codul Civil este o lege care poate fi modificată oricând, foarte simplu, prin Ordonanță de Urgență a Guvernului. Norma constituțională are o alte greutate juridică și ea se stabilește prin voința suverană a cetățenilor, prin referendum. Acest lucru nu se schimbă de pe o zi pe alta. (...) Teoria generală a dreptului ar putea să vă explice un lucru foarte simplu. În trecerea timpului, au existat mai întâi normele morale, care n-au forță juridică obligatorie. În special, cele cu adevărat importante la nivelul societății în materie de norme morale, ulterior se codifică, se înscriu în lege. Între normele juridice, inclusiv din Codul Civil, există norme care exprimă valori fundamentale ale societății și norme care exprimă valori importante sau, poate, mai puțin importante, dar care sunt codificate. Noi vorbim de instituția căsătoriei, care este o normă fundamentală în interiorul societății'', a explicat Titus Corlățean.



'