ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Senatorul PMP Vasile-Cristian Lungu a adresat o interpelare Ministerului Sănătății despre înregistrarea necorespunzătoare a numărului de cazuri de reacții adverse generate în urma vaccinărilor.  Senatorul PMP a încheiat cu întrebări despre statisticile  RAPI de anul acesta, cerând și detalii legate de modul în care organizațiile medicale se asigură să transmită aceleași informații, dar și de nivelul la care au fost pregătite cadrele medicale pentru a înregistra corespunzător cazurile RAPI în bazele de date.

În termeni specifici, este vorba despre înregistrarea RAPI (Reacțiilor Adverse Postvaccinale Indezirabile), analizate după categorii stabilite de Organizația Mondială a Sănătății. Totuși, statisticile oferite de OMS sunt diferite de cele din România.
 „S-ar părea că datele oferite de Organizația Mondială a Sănătății nu corespund cu cele declarate în România și statisticile transmise din țară ar fi nereprezentative pentru realitatea medicală. Cifrele comunicate sunt mult mai mici decât estimările făcute de OMS, ceea ce determină omiterea complicațiilor postvaccinale și, mai mult, împiedică optimizarea substanțelor administrate în special copiilor. De asemenea, lipsa raportării situațiilor ar putea să îngrădească și dezvoltarea unor metode eficiente de remediere a complicațiilor, însă comoditatea sau recunoștințele par a fi mai puternice”.
"Cifrele care s-ar declara în țară răstoarnă studiile și statisticile din domeniul medical: OMS susține că între 1 din 1000 și 1 din 10.000 de persoane manifestă reacții adverse în urma vaccinării BCG (împotriva tuberculozei). În România, se pare că din 172.012 de bebeluși vaccinați în 2016, doar unul a avut o reacție adversă, după cum aflăm de la Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. De fapt, ar fi 3 astfel de cazuri, conform Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor medicale. (…) Statisticile românești sfidează studiile și, cel mai probabil, realitatea”, sustine senatorul PMP.
 
Lungu insistă și asupra importanței înregistrării a cazurilor de efecte adverse  după vaccinare: „Este de necrezut ca bebelușii vaccinați în România să aibă rezistența fizică atât de dezvoltată încât să nu se încadreze în limitele niciunui studiu. Nu se știe dacă este vorba de dezinteres, comoditate sau frica de a dezvălui părinților adevărul complet despre posibilele reacții adverse pe care le pot manifesta copiii după vaccinare. Cert este că înregistrarea necorespunzătoare a RAPI împiedică optimizarea programelor de vaccinare și, totodată, nu oferă publicului larg o imagine completă asupra modului în corpul uman poate fi afectat după administrarea vaccinului”.