ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Senatorii au adus modificări la Codul penal, astfel că au fost înăsprite pedepsele pentru violatori și pedofili. Inițiativa legislativă ajunge la Camera Deputaților, care este forul decizional în acest caz.

Proiectul legislativ inițiat de deputatul independent Oana Bîzgan, semnat de parlamentari din tot spectrul politic, care vizează înăsprirea pedepselor pentru agresiunile sexuale împotriva minorilor, a fost adoptat luni de senatori, cu unanimitate de voturi.

Proiectul are ca scop creșterea pedepselor minime pentru infracțiunile sexuale (orice formă de abuz sexual îndreptat împotriva minorilor) și introducerea în legislația penală românească a unor prevederi din Directiva Uniunii Europene 93/2011 privind combaterea abuzului sexual asupra copiilor, a exploatării lor sexuale și a pornografiei infantile, în condițiile în care acest fenomen este în creștere în România, potrivit Agerpres. 

„Acest proiect este un răspuns ferm pe care Senatul României este chemat să îl dea în ceea ce privește condamnarea abuzurilor sexuale săvârșite asupra minorilor, cumulat cu o sancționare efectivă și proporțională a agresorilor. Au fost propuse la nivelul Comisiei juridice și însușite de membrii tuturor partidelor politice reprezentate în Comisia juridică reglementări noi în ceea ce privește creșterea pedepselor minimale la infracțiunea de viol, orice infracțiune de viol urmând a fi pedepsită cu închisoare între 5 și 10 ani, față de 3 - 10 ani, iar formele agravante cu pedeapsa cu închisoarea între 7 și 12 ani, iar în cazul infracțiunii care a fost urmată de moartea victimei cu o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între 9 și 18 ani", a precizat senatorul PNL Iulia Scântei, unul dintre semnatarii inițiativei legislative.
Potrivit acesteia, ceea ce este cel mai important în cazul infracțiunilor de natură sexuală săvârșite asupra copiilor este faptul că agresorii majori nu mai pot scăpa nepedepsiți sau cu o simplă pedeapsă cu închisoarea aplicată cu suspendarea, "pentru că orice faptă săvârșită de un major asupra unui minor cu vârsta sub 14 ani, indiferent de modalitatea de săvârșire a actului sexual, este o faptă de gravitate extremă, care cere a fi pedepsită corespunzător, iar această nouă modalitate de săvârșire a infracțiunii de către un major a fost calificată ca fiind o formă agravantă, care va fi pedepsită cu închisoarea de la 5 la 10 ani".

S-au instituit, totodată, circumstanțe agravante pentru cei care profită de situații speciale de minori cu dizabilități, aflați în îngrijire sau creștere și atunci când infracțiunea este săvârșită de o persoană care a împlinit vârsta de 18 ani, dar victima este un minor, conform amendamentelor admise în raportul suplimentar întocmit de Comisia juridică.

„Recrutarea, transportarea, transferarea, adăpostirea sau primirea unui minor, în scopul exploatării acestuia, se pedepsește cu închisoarea de la 5 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi. Pedeapsa este închisoarea de la 7 la 12 ani și interzicerea exercitării unor drepturi atunci când fapta a fost săvârșită de un funcționar public în exercițiul atribuțiilor de serviciu sau fapta a pus în pericol viața minorului, sau fapta a fost comisă de către un membru de familie sau de către o persoană care conviețuiește cu victima sau fapta a fost săvârșită de către o persoană în a cărei îngrijire, ocrotire, educare, pază sau tratament se află minorul sau făptuitorul a abuzat de poziția sa recunoscută de încredere sau de autoritate asupra minorului ori de situația vădit vulnerabilă a acestuia, datorată unui handicap psihic sau fizic, unei situații de dependență, unei stări de incapacitate fizică sau psihică ori altei cauze” - prevede o modificare a textului legislativ.