ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Senatorii au dat liber la defrișări prin adoptarea unui proiect care permite tăierea de lemn în zonele cu păduri virgine. Proiectul a fost votat de Senat exact în ziua în care  avocatul general al Curții de Justiție a UE (CJUE) a condamnat   Polonia pentru că a încălcat legislația europeană privind protejarea siturilor naturale atunci când a ordonat defrișări în pădurea Bialowieza, una dintre ultimele păduri virgine din Europa.
 
 Proiectul pentru modificarea și completarea Legii nr.51/2006 a serviciilor comunitare de utilități publice fost adoptat de Senat. În acest caz, Camera Deputaților este for decizional.

Inițiat de mai mulți parlamentari PSD, ALDE și UDMR, proiectul a fost adoptat miercuri de senatori cu 81 de voturi "pentru", 12 "împotrivă" și două abțineri.

Potrivit unuia dintre amendamente, „scoaterea definitivă și ocuparea temporară a terenurilor din fondul forestier național necesare realizării, dezvoltării, întreținerii și modernizării sistemelor de utilități publice în vederea asigurării securității și sănătății oamenilor și animalelor este permisă inclusiv pentru suprafețele cuprinse în zona de protecție strictă, zona de protecție integrală și zona de conservare durabilă a ariilor naturale protejate, rezervații naturale, precum și pentru suprafețele incluse în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România ori care întrunesc criteriile și indicatorii pentru includerea în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România".

De asemenea, proiectul mai prevede ca ocuparea fondului forestier să se facă cu titlu gratuit, dacă este proprietate publică, și la înțelegere cu proprietarul, dacă este proprietate privată.

Senatorul PSD Șerban Nicolae a pledat pentru adoptarea acestei propuneri legislative, explicând că este vorba de sprijinirea comunităților locale cu asigurarea unor servicii publice comunitare „la nivelul secolului XXI”.

Polonia, avertizată de Curtea de Justiție a UE

Săptămâna această, avocatul general al Curții de Justiție a UE (CJUE) a condamnat defrișările ordonate de Varșovia în pădurea Bialowieza, una dintre ultimele păduri virgine din Europa. Acesta a argumentat că tăierile nu sunt justificate și sunt susceptibile să „deterioreze” siturile de reproducere ale unor specii protejate, potrivit unui comunicat preluat de Agerpres.

În iulie 2017, Comisia Europeană a înaintat recurs împotriva Poloniei, pentru că avea temeri pentru integritatea pădurii, clasată situl Natura 2000. Bialowieza, pădure milenară, oferă habitate naturale pentru specii de animale și păsări a căror protejare este considerată prioritară.

În noiembrie anul trecut, justiția europeană a amenințat Varșovia cu o penalizare de cel puțin 100.000 de euro pe zi dacă nu va înceta "imediat" defrișările din pădurea Bialowieza.