ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Moțiunea simplă inițiată de Partidul Social-Democrat la adresa ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, a fost adoptată marți seară cu 65 de voturi pentru, 25 împotrivă și 5 abțineri. Social-democrații au solicitat demisia ministrului Marcel Vela, pe motiv că ar fi minimalizat riscul de pandemie, nu s-ar fi ocupat de achiziționarea echipamentelor medicale și aparaturii pentru testare și ar fi adoptat măsuri nedemocratice în timpul stărilor de urgență și alertă, potrivit Radio România Actualități.

Senatorul PSD, Radu Ștefan Oprea, a mai criticat și lipsa măsurilor de siguranță pentru românii care au plecat în străinătate, precum și erorile din rapoartele zilnice privind decesele și cazurile confirmate cu coronavirus. 

„Drepturile fundamentale ale cetățenilor români au fost prea puternic lovite de reglementările prost făcute, de amenzile nelegale și de excesele autoritare ale ministrului Vela”, a afirmat Radu Ștefan Oprea.

În timpul dezbaterilor, social-democrații au acuzat Grupul de Comunicare Strategică de falsificarea deliberată a realității despre pandemie prin omiterea unor informații esențiale. Aceștia au cerut explicații despre deplasarea lucrătorilor sezonieri în Germania și despre amenzile aplicate în timpul stării de urgență, declarate neconstituționale de către CCR.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a acuzat guvernarea PNL de întârziere a repornirii economiei.

„Toate acțiunile lor, toate minciunile, toate bâlbele, tot haosul provocat demonstrează clar că singura prioritate a Guvernului PNL a fost și este închiderea economiei. Aproape trei luni de zile Guvernul Orban nu a luat nicio măsură de #sprijin real pentru firmele românești.

Nici acum nu iau nicio măsură #reală de repornire a economiei. Mai mult, încearcă să ne convingă că totul trebuie să rămână în continuare închis. Industrie NU. Agricultură NU. Turism NU. Terase și restaurante NU. Mall-uri NU. Doar șomaj, firme românești în prag de faliment, producători români lăsați la mila sorții și prăbușirea nivelului de trai al românilor!

Astăzi am avut o întâlnire cu liderul Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, și cu reprezentanții Șantierelor Navale din Constanța, Mangalia, Brăila și Galați.

Pentru PNL, și cei din industria navală sunt la fel de neimportanți precum cei din HORECA și nu merită sprijiniți! Însă pentru miile de familii care câștigă o pâine pe șantierele navale locurile lor de muncă sunt vitale. De aceea, vom găsi în Parlament soluțiile legislative necesare pentru a veni în sprijinul acestor oameni”, a scris Marcel Ciolacu, marți, pe social media.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a răspuns punctual întrebărilor venite de la senatori, precizând că dreptul la muncă al românilor nu a fost restricționat în perioada stării de urgență, iar mulți dintre ei au fost nevoiți să plece din cauză că nu aveau surse de venit. Marcel Vela a luat apărarea măsurilor restrictive care i-au afectat pe români, susținând că ar fi fost corecte și luate pentru a proteja sănătatea cetățenilor.

„Oare noi mai avem credibilitate în fața românilor când venim cu minciuni de la acest microfon, acuzând guvernul care în această perioadă grea se luptă cu un inamic invizibil și agresiv pentru sănătatea românilor? Virusul, să știți că nu alege între PNL și PSD”, a replicat ministrul de Interne, Marcel Vela.

La finalul discursului, Marcel Vela a spus de la microfonul din plen că se bucură că sunt prezenți atâția senatori la moțiunea împotriva lui și că, la următorul mandat, cel puțin jumătate dintre ei vor pleca acasă, nemaifiind votați, potrivit Mediafax

În schimb, senatorii au cerut ca Executivul să-și intensifice în această perioadă dialogul cu Parlamentul pentru luarea deciziilor.