ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sentință fără precedent în istoria României, în Anul Centenarului Marii Uniri, menită să descurajeze activitățile antiromânești și extremismul etnic maghiar, scrie jurnalistul Dan Tanasă pe blogul său, referindu-se la decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, care i-a condamnat, miercuri, la 5 ani de închisoare, pe Szocs Zoltan și Beke Istvan Attila, membri ai grupării „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) din Transilvania. Cei doi sunt acuzați că intenționau să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestările de 1 Decembrie, de la Târgu Secuiesc, din 2015.

Instanța supremă a schimbat încadrarea juridică a faptelor din „atentat împotriva unei colectivități” în forma tentativei, în cea de acte de terorism.

ÎCCJ a admis apelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) și a schimbat încadrarea juridică a faptei din „atentat împotriva unei colectivități”, în forma tentativei, în infracțiunea de acte de terorism, în baza art. 32 alin. 3 litera a cu referire la art. 34 din Legea 535/2004, privind prevenirea și combaterea terorismului, în cazul lui Beke Istvan Attila.

Potrivit art. 32 alin 3 litera a, constituie acte de terorism producerea, dobândirea, deținerea, transportul, furnizarea sau transferarea către alte persoane, direct ori indirect, de arme chimice sau biologice, dispozitive explozive de orice fel, precum și cercetarea în domeniu ori dezvoltarea de asemenea arme sau dispozitive.

Astfel ÎCCJ a hotărât condamnarea lui Beke Istvan Attila la pedeapsa de 5 ani de închisoare și interzicerea unor drepturi, scăzând din pedeapsa principală durata reținerii, arestării preventive și a arestului la domiciliu, care a însumat 6 luni.

Beke Istvan Attila a fost achitat pentru tentativă al infracțiunea de nerespectare a regimului materiilor explozive.

Totodată, ÎCCJ l-a condamnat la 5 ani de închisoare și interzicerea unor drepturi pe Szocs Zoltan, după ce a schimbat încadrarea juridică a faptei din "atentat împotriva unei colectivități”, în instigare, prevăzută de art. 47 din Codul Penal, raportat la art. 32 alin. 3 litera a cu referire la art. 34 din Legea 535/2004, privind prevenirea și combaterea terorismului.

De asemenea, Szocs Zoltan a fost achitat pentru instigare la infracțiunea de nerespectare a regimului materiilor explozive, transmite Agerpres.

Cei doi au fost deja încarcerați la Penitenciarul Codlea.

Jurnalistul Dan Tănsa remarcă în acest caz că Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut sentința Curții de Apel București și constată faptul că organizația „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate”- HVIM, fără personalitate juridică pe teritoriul României,  și Asociația „Szent Laszlo Serege” – CIF 25683642 au caracter fascist, rasist și xenofob. Cele două organizații extremiste maghiare sunt așadar în afara legii iar membrii lor vor putea acum să fie trași la răspundere penală dacă vor continua să acționeze ca până acum. Mai mult, orice sprijin financiar acordat acestor organizații este acum interzis. Cele două organizații au fost sprijinite în trecut de instituții publice sub diferite căi. Spre exemplu, Asociația „Szent Laszlo Serege” a fost susținută financiar de Consiliul Județean Covasna, condus de UDMR-istul Tamas Sandor (detalii aici). De asemenea, membrii HVIM au fost încurajați în mod activ de UDMR să se manifeste în spațiul public.

 Sentința ÎCCJ stabilește foarte clar faptul că cei doi extremiști maghiari au fost condamnați la închisoare pentru tentativă de acte de terorism împotriva românilor din Târgu Secuiesc.

Szocs Zoltan și Beke Istvan Attila sunt cetățeni ungari. Ca atare, nu este exclusă intervenția Ungariei în interesul celor doi condamnați pentru terorism. Organizația HVIM din România a beneficiat de sprijin logistic și material din partea organizației-mamă din Ungaria. De-a lungul anilor HVIM a adus în România formații de muzică rock care au avut un puternic mesaj extremist, șovin și antiromânesc. De asemenea, HVIM a fost încurajată de UDMR să se manifeste public în diferite ocazii (un exemplu aici). Mai mult, firma lui Beke avea contracte cu Primăria Târgu Secuiesc, condusă de primarul UDMR Bokor Tibor (detalii aici).

Mentorul celor doi extremiști condamnați pentru terorism a fost László Toroczkai, liderul HVIM Ungaria. Un alt membru HVIM Ungaria care i-a sprijinit pe cei doi a fost György Budaházy, condamnat în Ungaria pentru terorism, amintește Dan Tănasa.