ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Înalta Curte de Casație și Justiție este așteptată azi să pronunțe decizia definitivă în Dosarul Gala Bute, în care Elena Udrea, aflată în Costa Rica, a fost condamnată în primă instanță la șase ani de închisoare pentru luare de mită și abuz în serviciu, scrie romanialibera.ro
 
Ultimul termen în Dosarul Gala Bute a avut loc pe 9 mai, când magistrații instanței supreme i-au audiat pe Adrian Gărdean, martor denunțător, și pe fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja. Veronel Rădulescu, unul dintre avocații Elenei Udrea, a cerut eliminarea probelor obținute cu ajutorul SRI, pe motiv că sunt nelegale, și rejudecarea dosarului. De asemenea, ei su solicitat audierea Elenei Udrea prin videoconferință, din Costa Rica, solicitare respinsă însă.

La ultimul termen al procesului, procurorii DNA au cerut majorarea pedepselor primite de Elena Udrea și de fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obeja, dar și pentru ceilalți inculpați. La sfârșitul săptămânii trecute, Elena Udrea, aflată în Costa Rica, spunea că a decis împreună cu avocații să ceară repunerea pe rol a Dosarului Gala Bute, rămas în pronunțare la Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce fostul președinte Traian Băsescu a făcut public un document al SRI, despre care spune că este strict secret și i-a parvenit în urmă cu câteva luni, vizând Dosarul Gala Bute. Traian Băsescu spunea că acest document arată că a existat un plan de cooperare între DNA și SRI și că a sesizat CSM, Inspecția Judiciară, ministrul Justiției și Comisia parlamentară pentru controlul activității SRI.

Elena Udrea a anunțat pe 17 februarie că se află în Costa Rica, iar în aprilie ea anunța că are statut provizoriu de refugiat politic din 21 martie și că una dintre obligațiile pe care le are este de a nu părăsi teritoriul statului Costa Rica.

Fostul ministru al Economiei Ion Ariton a fost achitat, fostul consilier al Elenei Udrea, Ștefan Lungu, a primit o pedeapsă de un an și șase luni de închisoare cu suspendare, fostul asistent personal al Elenei Udrea, Tudor Breazu, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la luare de mită, în timp ce omul de afaceri Dragoș Botoroagă a primit doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare.

Dosarul Gala Bute a ajuns la instanța supremă în aprilie 2015, faptele fiind de luare sau dare de mită, abuz în serviciu, complicitate la luare de mită, evaziune fiscală și spălare de bani.