ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Serbia și-a prezentat noile rachete sol-aer de fabricație chineză, o demonstrație de putere militară într-un moment în care Belgradul face un exercițiu de echilibru delicat în legătură cu invazia Rusiei în Ucraina, relatează Al Jazeera, citată de Știri pe Surse. (Situația Serbiei este oarecum similară și invers proporțională cu cea a Ucrainei: nici Serbia nu este membră a NATO, dar interesele ei par a fi mai apropiate de Federația Rusă decât de Uniunea Europeană: deși oficial se declară aspirantă la U.E., ea nu se regăsește pe lista țărilor care au solicitat o integrare rapidă în Uniune pe fondul războiului ruso-ucrainean, n.r.) 

În acest context și având în vedere și intruziunea armată occidentală pe teritoriul ei în anii 1999, Serbia se teme pentru securitatea sa. Achiziționarea sistemului de rachete chinezesc, care a fost expus public sâmbătă, a stârnit îngrijorări în Occident și în rândul unora dintre vecinii Serbiei, care se tem că o creștere a numărului de arme în Balcani ar putea amenința pacea fragilă din regiune. 
 

Membrii publicului și mass-media au fost invitați la expoziția de pe aerodromul militar Batajnica de lângă Belgrad, unde rachete chinezești și franceze erau aliniate alături de elicoptere, drone chinezești și avioane de luptă rusești. 
 

„Sunt mândru de armata sârbă, sunt mândru de un mare progres”, a declarat președintele sârb Aleksandar Vucici, care a participat la expoziție flancat de comandanți militari, ce au urmărit un spectacol de acrobație cu avioane MiG-29 modernizate, donate de Rusia în 2017.
 
 

Vucici a declarat că sistemul de arme nu reprezintă o amenințare, ci doar un „puternic factor de descurajare” împotriva potențialilor atacatori. „Nu vom mai permite să fim un sac de box pentru nimeni”, a declarat Vucici, referindu-se aparent la bombardarea de 78 de zile a Serbiei de către NATO în 1999 pentru atacul sângeros împotriva separatiștilor albanezi din Kosovo. Serbia, care a fost în război cu kosovarii în anii 1990, nu recunoaște independența Kosovo, declarată în 2008. Alte câteva state din Uniunea Europeană, printre care și România, nu recunosc această secesiune pe criterii etnice, care ar putea da un imbold pentru repetarea unui scenariu similar pe teritoriile lor (de exemplu, Spania se teme pentru Catalonia și Țara Bascilor, România pentru „Ținutul Secuiesc” și Transnistria, ș.a.m.d. Trebuie menționat că recunoașterea independenței Kosovo de către state occidentale e invocată în prezent de Putin pentru recunoașterea independenței „republicilor” Donețk și Luhansk din Ucraina).
 

Belgradul are în continuare relații glaciale cu Croația și Muntenegru, foste state iugoslave actualmente membre NATO, precum și cu Bosnia, al cărei lider separatist sârb bosniac Milorad Dodik a participat sâmbătă la demonstrația militară. VIDEO


Deși Serbia caută oficial să devină membră a Uniunii Europene, ea s-a înarmat în principal cu arme rusești și chinezești, printre care tancuri T-72, avioane de luptă MiG-29, elicoptere de atac Mi-35 și drone.
 
 
 

Sistemul sofisticat chinezesc sol-aer HQ-22, a cărui versiune de export este cunoscută sub numele de FK-3, a fost livrat luna trecută de o duzină de avioane de transport ale Forțelor Aeriene chineze, în ceea ce s-a considerat a fi cea mai mare livrare de arme chinezești în Europa.
 

Deși Serbia a votat în favoarea rezoluțiilor ONU care condamnă atacul sângeros al Rusiei asupra Ucrainei, Belgradul a refuzat să se alăture sancțiunilor internaționale împotriva aliaților săi de la Moscova sau să critice în mod direct atrocitățile puse pe seama trupelor rusești în Ucraina.