ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 1.03/ 8:36 Tentativa de incendiere a două școli cu predare în limba română din Cernăuți nu a reprezentat un caz unic, a declarat miercuri ambasadorul Ucrainei la București, Oleksandr Bankov, care susține că aceste acțiuni reprezintă „o nouă etapă a războiului hibrid declanșat de către Federația Rusă împotriva Ucrainei.”

Ambasadorul Ucrainei a comentat, într-o conferință de presă, presupusele  atacuri care urmau să aibă loc la două școli cu predare în limba română, așa după cum au susținut serviciile scerete de la Kiev duminică. Reacția diplomatului ucrainean vine după acuzațiile aduse de Ambasada Rusiei la București, într-o postare pe Facebook.

„Se știe foarte bine și informațiile au apărut recent și în presa românească, referitoare la unele încercări făcute pe teritoriul Ucrainei de către serviciile speciale ale Federației Ruse, cu folosirea și a unor cetățeni ucraineni, de a organiza incendierea a două școli din zonă, din regiunea Cernăuți. Acest caz nu e unic și, practic, în ultima perioadă, începând cu ianuarie anul acesta, Serviciul de Securitate al Ucrainei a reușit să prevină mai mult de zece cazuri care au fost planificate, coordonate și organizate de către serviciile speciale ale Federației Ruse. Este vorba de fapt, în opinia noastră, de o nouă etapă, practic, a acestui război hibrid care e declanșat de către Federația Rusă împotriva statului ucrainean”, a afirmat Bankov, potrivit Agerpres.
 
ACTUALIZARE 26.02/ 13:43 Într-un comentariu postat pe Facebook, Ambasada Rusiei la București a reacționat la acuzațiile conform cărora serviciile secrete de la Moscova ar fi încercat să incendieze două școli românești din Cernăuți, acuzații venite de la Șeful adjunct al Serviciului de Securitate al Ucrainei. Ambasada Rusiei la București consideră că este vorba de un nou „acces de paranoia anti-rusă” al Kievului și că astfel de provocări sunt destinate intoxicării la maxim a atmosferei relațiilor României, Ungariei, Poloniei și a Uniunii Europene în ansamblu, cu Rusia.
Redăm integral comentariul Ambasadei Ruse la București: 

„Încă un acces de paranoia anti-rusă la Kiev

Ambasada Federației Ruse remarcă cu regret că mai multe surse din mass-media din România cu ușurință au cules și au reprodus în masă o știrea falsă, lansată de așa-zisul Serviciu de securitate al Ucrainei (SBU), care, după cum știe bine toată lumea, are mai mult de 10 de ani de când este o instituție controlată de către CIA în această țară. În mod evident, confruntându-se cu un deficit de idei noi, urmașii neo-naziști de-a lui Bandera din Kiev au recurs din nou la minciuni provocatoare despre presupusul plan, urzit de servicii ruse speciale pentru a arunca în aer crucișătorul „Ucraina", demult lăsat imobilizat pe chei și ruginit, pentru a organiza atacuri asupra „Societății Culturii Maghiare din Transcarpatia", și, totodată, să și incendieze vreo două școli cu predare în limba română din regiunea Cernăuți. Chiar și Ministerul român de Externe nu a rămas deoparte și și-a exprimat "îngrijorarea cu privire la"...

Obiectivele organizatorilor acestei provocări sunt evidente. Regimul de la Kiev, cel ce suferă de „mania grandorii naționale" ar dori să distragă atenția vecinilor săi de la acea politică de ucrainizare forțată, pe care o urmărește în mod constant, și care s-a manifestat cel mai viu prin adoptarea „Legii Educației" cu caracter discriminatoriu. Prevederile acestui document încalcă în mod deschis drepturile omului ale numeroaselor minorități naționale din Ucraina, lipsindu-i pe copiii acestora de dreptul la educație în limba lor maternă, cu scopul de a schimba și însăși identitatea culturală în general.

Nu este deloc de prisos să fie constatat, în acest context, că acel Kiev care „aspiră pentru Europa", a ignorat cu mult succes comentariile Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei, care a menționat necesitatea unei ajustări majore ale legii menționate anterior. Actuala provocare din partea SBU vizează, printre altele, și prezentarea Rusiei drept inamicul comun, pentru a obține de la București, Budapesta și Varșovia un refuz de a contracara împreună încălcarea masivă a drepturilor compatrioților lor în Ucraina, precum și pentru a-i convinge că pe acestă temă nici nu este necesar să-și readucă aminte de discriminarea limbii ruse, pe care o vorbește cea mai mare "minoritate națională" a țării.

Comportamentul autorităților ucrainene din ziua de astăzi, contribuind la diseminarea naționalismul radical în țară, cel care se exprimă din ce in ce mai des în forme de criminalitate și de vandalism, este bine descris de proverbul românesc «Hoțul strigă: hoțu!». Astfel, moștenitorii ideologici ai incendiatorilor Reichstag-ului au ca scop să distragă atenția opiniei publice din capitalele europene de la cele două atacuri barbare care au fost organizate pe 17 și 18 februarie asupra Centrul Rus de Știință și Cultură din Kiev, de la pogromurile sucursalelor băncilor rusești sau unor bănci care doar s-au părut cuiva rusești, pogromuri ce au devenit un fenomen obișnuit, fără să mai vorbim despre "mass-media eterodoxe" etc. Mai mult, se creează impresia că, la Kiev, astfel de acțiuni sunt deja considerate corespunzând „valorilor europene", cu o miză pe toleranță maximă a Occidentului, deoarece aceste acțiuni sunt îndreptate împotriva Rusiei și a rușilor.

Aceste născociri ordinare ciudate ale neo-naziștilor ucraineni, care beneficiază de un sprijin larg de la Washington, ar fi, posibil, de ignorat, fiind complet lipsite de originalitate. Totuși, Ambasada nu poate să nu sublinieze cu regret că astfel de provocări sunt destinate în primul rând pentru a intoxica la maxim atmosfera relațiilor României, Ungariei, Poloniei și a Uniunii Europene în ansamblu, cu Rusia, și pentru a submina perspectivele de normalizare pragmatică a relațiilor interstatale și de detensionare politico-militară și în cadrul casei noastre europene comune".
 
Știrea inițială

O tentativă de incendiere a două școli cu predare în limba română din regiunea Cernăuți ar fi avut loc zilele trecute. Atacul ar fi fost pus la cale de serviciile secrete rusești, susține directorul adjunct al Serviciilor de Securitate al Ucrainei, Viktor  Kononenko, citat de BBC.
 
Cele două școli vizate de serviciile secrete rusești se află în localitatea Pilipăuți, raionul Herța, și în Ostrița, raionul Noua Suliță.

Directorul adjunct al Serviciului de Securitate ucrainean, Viktor Kononenko, a declarat că  atactorii au fost identificați și, de asemenea, a fost identificat transferul unei sume de bani în avans din Rusia către atacatori, pentru incendierea celor două școli.

Presa de la Kiev vorbește de o tentativă de destabilizare a situației din nordul Bucovinei. Deocamdată, informațiile nu au fost confirmate nici de București și nici de Moscova.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la București  a reacționat, condamnând, într-un comunicat, orice acțiune împotriva instituțiilor de învățământ cu predare în limba română.
 
„Am luat notă cu preocupare de informațiile prezentate public de Serviciul de Securitate al Ucrainei privind tentativele de incediere a unor școli cu predare în limba română din regiunea Cernăuți”, a transmis MAE pentru știripesurse.ro.

Potrivit sursei citate, instituția întreprinde demersurile necesare „pentru obținerea de elemente suplimentare referitoare la circumstanțele producerii acestor tentative, precum și a modului în care au acționat autoritățile ucrainene în drept în această situație”.

„MAE condamnă ferm orice acțiune îndreptată împotriva unor instituții de învățământ cu predare în limba română din Ucraina”, se precizează în comunicatul MAE.