ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a comunicat că a dejucat planul unui "atac terorist" asupra unei nave de război rusești și presupuse atentate la viața a trei responsabili de rang înalt din Ministerul Apărării rus, reținând în acest context un agent al serviciilor speciale ucrainene, a informat miercuri media de stat de la Moscova, potrivit Reuters și portalului independent rusesc Meduza.io, conform Știripsurse.

Ținta ar fi fost, potrivit media de stat, singurul portavion rusesc, Amiral Kuznețov, în prezent andocat la un șantier naval din Murmansk, în ale cărui lucrări de reparații au intervenit o serie de întârzieri. FSB declară că unul dintre militarii navei de război a fost contactat de un cetățean ucrainean care a încercat să îl convingă să comită un atac asupra portavionului.

Reuters nu a putut verifica în mod independent aceste informații.

Potrivit FSB, în luna martie, un membru al echipajului de pe Amiral Kuznețov a fost contactat "prin intermediul unor aplicații de mesagerie străine WhatsApp și Telegram" de către un angajat al serviciilor speciale ucrainene, care s-a prezentat drept "Oleg", transmite Interfax.
 
 
"Folosind tehnici de influență psihologică" - de la promisiunea de a-i asigura marinarului rus să ajungă în Finlanda și o remunerare financiară generoasă, până la amenințarea cu denunțarea către autoritățile ruse că acesta ar fi trimis bani armatei ucrainene, ceea ce era fals - el a încercat să-l convingă să comită un atac terorist asupra navei.

Așa-numitul "Oleg" ar fi susținut că întreaga operațiune este supervizată de către șeful GUR, Kirilo Budanov.

Marinarul a contactat însă FSB, după care a corespondat cu presupusul agent ucrainean, aflându-se deja sub controlul serviciilor rusești de informații, pentru a intra în posesia de informații valoroase.

Tentative de asasinat

În cadrul cazului privind pregătirea unor presupuse tentative de asasinat împotriva unor responsabili de rang înalt ai Ministerului Apărării rus a fost reținut un cetățean rus născut în 1994 (numele său nu a fost dat publicității), a indicat FSB, citat de Meduza.io.

Acesta, susține FSB, primise misiune din partea Direcției principale de informații a Ministerului Apărării ucrainean (GUR) ca "prin serviciul de curierat să organizeze livrarea a trei dispozitive explozive de mare putere, deghizate în ambalaj de cadouri la domiciliile din Moscova ale celor trei înalți oficiali" ale căror nume nu sunt dezvăluite.

FSB susține că rusul reținut ar fi mărturisit că în mai 2024 ar fi fost recrutat de GUR.

Portalul Meduza.io subliniază că FSB comunică periodic despre dejucarea unor tentative de sabotaj care ar fi puse la cale de serviciile speciale ucrainene pe teritoriul Rusiei, dar aceste informații nu pot fi verificate dacă sunt sau nu reale.