ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a votat pentru organizarea unei sesiuni speciale de urgență rare a Adunării Generale pentru a discuta despre atacul Rusiei asupra Ucrainei. Ședința va avea loc astăzi și urmează să ofere tuturor celor 193 de membri ai organismului global posibilitatea de a-și exprima opiniile cu privire la invazie, scrie France24.

Unsprezece țări au votat în favoarea acestei rezoluții. Rusia s-a opus, în timp ce Emiratele Arabe Unite, China și India s-au abținut.

Procedura este permisă de o rezoluție din 1950 numită "Unire pentru pace".

Aceasta permite membrilor Consiliului de Securitate să sesizeze Adunarea Generală pentru o sesiune specială dacă cei cinci membri permanenți - Rusia, Statele Unite, Marea Britanie, Franța și China - nu reușesc să cadă de acord între ei să acționeze împreună pentru a menține pacea.

Mișcarea a fost declanșată de Rusia, care vineri și-a folosit dreptul de veto pentru a bloca o rezoluție a Consiliului de Securitate care condamna invazia Moscovei și cerea retragerea imediată a trupelor sale.

Pentru a convoca o sesiune extraordinară de urgență a Adunării Generale este nevoie doar de sprijinul a nouă din cei 15 membri ai Consiliului.