ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Avram Iancu a rămas în conștiința poporului român drept revoluționarul tânăr, dăruit complet cauzei naționale, model de abnegație și sacrificiu, iar mentalul românesc conservă până astăzi mitul eroului național din Apuseni
 
 
Sesiunea științifică „Bicentenarul nașterii lui Avram Iancu – Eroul, contemporanii, epoca"


Organizatori:

Academia Română
Secția de științe istorice și arheologie

Alocuțiuni:

- acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române

Avram Iancu – vizionarul

- prof. univ. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române

- prof. univ. Sorin Șipoș, Universitatea din Oradea

Avram Iancu între glorie și defăimare

- prof. univ. Ionel Cândea, membru corespondent al Academiei Române

Un contemporan al lui Avram Iancu în Moldova – Episcopul Melchisedec Ștefănescu

- prof. univ. Gheorghe Cliveti, membru corespondent al Academiei Române

Bărnuțiu și Avram Iancu – Centralitatea ardeleană a revoluției române de la 1848-1849

- prof. univ. Dumitru Preda

Avram Iancu, conducătorul războiului de apărare a neamului românesc din Transilvania: 1848-1849
 
 



Discursul lui Ioan Aurel Pop

"Avram Iancu a pus o piatră de temelie a statului modern numit România, (...) a fost un fenomen al acestui popor, cum știți cu toții, pentru că la 24 de ani a devenit unul din conducătorii Revoluției Române de la 1848 și strategul militar al Revoluției din Transilvania, iar la 25 de ani era Craiul Munților, era legendă. Un om de 25 de ani care a ajuns în mințile tuturor, în sufletele tuturor, reușind să se impună și să primească titlul de Crai al Munților" a subliniat Pop, la evenimentul organizat de Academia Română, prin Secția de științe istorice și arheologie, potrivit Agerpres.

"În spatele lui avea o lume pe care o cunoștea foarte bine, o lume care venea din iluminism din învățătura Școlii Ardelene. Învățase la școală că istoria românilor începe odată cu fondarea Romei, după obsesia transilvănenilor legată de originea noastră romană, se înfruptase - mai ales la Cluj, unde știți că a devenit avocat și unde învățase în ungurește și în latinește - și din ideile lui Johann Gottfried Herder, învățase ce înseamnă 'sufletul popoarelor'. A scris, împreună cu încă vreo șapte intelectuali români tineri, revista de mână 'Zorile' de la Liceul Academic sau Liceul Regesc din Cluj, în semi-secret. Revista 'Zorile' în limba română, revistă de mână, care a circulat. A primit titlul de avocat, nu i s-a permis să profeseze, pentru că provenea dintr-o familie de iobagi. A intrat la Tabla Regească (Tabula Regia Judiciara a fost cel mai înalt for de judecată al locuitorilor din Transilvania - n.r.), a aflat ideile revoluției, a fost alături de tinerii maghiari până în punctul când a venit UNIO, adică Uniunea forțată a Transilvaniei cu Ungaria, fără ca românii să fie întrebați. Acesta a fost punctul declanșator al Revoluției Române propriu-zise", a menționat Pop.

Potrivit acestuia, Avram Iancu a avut "un renume extraordinar în mijlocul țăranilor încă din timpul vieții, cum n-au avut nici episcopul Șaguna, nici episcopul Lemeni, nici conducătorii bătrâni ai revoluției, care erau ideologi, ca Simion Bărnuțiu, viitor profesor al Universității din Iași, chemat de Alexandru Cuza să predea acolo, a fost și decan, a fost invitat să fie rector".

"Avram Iancu a fost omul forței și care a înțeles că venise momentul dreptului forței. La sfârșitul vieții și a dat seama că, totuși, forța dreptului va domina lumea și a cerut cu limbă de moarte ca românii să facă din averea lui o 'facultate de drepturi', pentru că dreptul era de partea lui și a poporului român. Și a înțeles asta înainte ca președintele Wilson să decreteze 'dreptul popoarelor la autodeterminare'. Avram Iancu a fost un om între oameni, un om între popoare, le-a cunoscut, celor apropiate le-a vorbit limba și a cunoscut și cea mai importantă limbă de comunicare de până atunci, limba latină. Deci a fost un intelectual care și-a ars energia vieții până la 25 de ani. După 25 de ani rămâne simbolul și doina 'Pe Dealul Feleacului/ Trec carele Iancului'", a completat președintele Academiei.