Sfânta Pulheria - Împărăteasa care și-a închinat viața Ortodoxiei (17 februarie și 10 septembrie)

După moartea împăratului Teodosie al II-lea, survenită la 28 iulie 450, Pulheria, sora sa cea exilată, a rămas singura reprezentantă a dinastiei teodosiene. Susținătoare înfocată a Ortodoxiei, a fost raza de lumină a Bisericii, în întunericul ultimilor ani, scrie Nicolae Pintilie la Doxologia:
„Era o ortodoxă profundă, încât palatul imperial, așa cum mărturisesc istoricii vremii, „mirosea a mănăstire și nu a reședință imperială”. Meritul ei este acela că a avut conștiința că nu poate conduce singură un imperiu întins pe trei continente, o administrație în care eunucii dețineau puterea, iar uzurpatorii apăreau la orice pas. Deși făcuse votul fecioriei și era înaintată în vârstă, s-a căsătorit cu generalul ortodox Marcian, asociindu-l la domnie. Acesta era originar din Tracia, făcuse carieră în armata lui Teodosie cel Mare, devenind cel mai de seamă general al armatei – singurul în măsură să țină în echilibru politica puternicului Hrisafiu.
Domnia generalului Marcian a fost văzută în istorie ca reprezentând „anii de aur” ai Imperiului. Au fost readuși în scaune pe episcopii ortodocși exilați. Nu au fost uitate nici rămășițele patriarhului Flavian, cel omorât la Sinodul de la Efes, pe care le-a așezat cu mare cinste în biserica Sfinților Apostoli.
În ziua de 8 octombrie 451, în prezența comisarilor imperiali, s-au deschis lucrările Sinodului IV Ecumenic. În Biserica Sfintei Eufimia, zidită pe vârful unui munte, în apropierea Bosforului, cei 600 de episcopi au hotărât că Ortodoxia este învățătura cea dreaptă, formulând o definiție de credință. Textul conținea, la început, simbolul de credință niceean și pe cel constantinopolitan, ca bază neclintită a credinței. Definiția de credință se încheia cu interdicția oricărei modificări, prevăzând sancțiuni imperiale în caz de neascultare. Această formulă, semnată de către 452 de participanți, dădea un răspuns la toate disputele hristologice, de la Apolinarie, la Eutihie și Dioscor. Era un text dogmatic care elimina orice interpretare părtinitoare.
Majoritatea celor ce au studiat formula calcedoniană sunt de acord că aceasta „a salvat credința în Hristosul istoric”. Erezia monofizită a fost condamnată, arătând că în Persoana Una a lui Hristos există atât firea dumnezeiască, cât și firea omenească – unite neîmpărțit si nedespărțit, neschimbat si neamestecat.
În prezența perechii imperiale, a întregului senat și a curții, a fost proclamată în mod solemn formula dogmatică calcedoniană, semnată de către cei 452 de părinți. La 25 octombrie 451, împărații Marcian și Pulheria, împreună cu întreg senatul, au asistat la ședința solemnă în care s-a citit formula dogmatică adoptată. Împăratul a fost aclamat ca „un nou Constantin, nou Pavel, nou David”, iar Pulheria ca o „nouă Elena”, împreună „apărători ai Ortodoxiei și susținători ai păcii universale” .
Împărăteasa Pulheria a fost persoana providențială, care a apărat și a susținut credința ortodoxă. De aceea, ea a intrat în conștiința liturgică a Bisericii, fiind pomenită de două ori în Sinaxar. La 17 februarie, împreună cu soțul ei, Marcian și separat, în ziua de 10 septembrie. Interesant este faptul că apare și în calendarul Bisericii Romano-Catolice, deși Sinodul IV Ecumenic nu a fost favorabil creștinătății apusene.
Realitatea este aceea că momentul Calcedon și biruința sa de care ne
bucurăm noi astăzi au fost rezultatul credinței unei femei care prefera
mănăstirea, în fața lumii. Dar, când a simțit că era nevoie de ea, și-a
lăsat liniștea chiliei, acceptând chiar a se căsători, doar pentru a
salva credința. O jertfă pe care Biserica nu a trecut-o cu vederea, căci
până astăzi Sfânta Pulheria a rămas drept „Împărăteasa care și-a
închinat viața Ortodoxiei”. ”
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Bombă de proporții: JUSTIȚIA A SUSPENDAT LOVITURA DE STAT! Curtea de Apel a anulat hotărârea abuzivă a CCR. Turul II Înapoi

După ce au ”pierdut” Coiful Dacic, olandezii vor și sculpturile lui Brâncuși

PANICĂ în Spania, Portugalia și Franța după ce țările UE au fost afectate de o pană masivă de curent electric. ACTUALIZARE: Motivul ”științific” este enunțat ca fiind un ”fenomen atmosferic rar”. Peninsula Iberică PARALIZATĂ - Noaptea aduce HAOSUL

SISTEMUL CONTRAATACĂ: Alexandru Vasile, judecătorul curajos care a suspendat anularea alegerilor, atacat de CSM! - SOLIDARITATE! Cine este eroina Gheorghița Popescu, cea care a încercat urgentarea deciziei motivând apropierea alegerilor

Bombă cu ceas pe masa CNSAS! ”Dosarul de Securitate al președintelui CCR, Marian Enache, este la DGIA, serviciul secret al Armatei”. Paralela cu cazul Traian Băsescu, alias ”Petrov”

Peninsula Iberică este noul Wuhan?
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Biserica Cultură Prima pagină Știri
Persoane: Sfânta Pulheria
Locații: Constantinopol Imperiul Bizantin
Subiecte: Calendarul zilei Ortodoxie
Organizații: Biserica Ortodoxă Română Doxologia
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)