ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


În plină sărbătoare națională, în An Centenar, la Sfântu Gheorghe a avut loc un incident care a fost trecut cu vederea de presă. O comedie (sic!) despre Marea Unire de la 1918, pusă în scenă la Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, a fost sâmbătă seara, chiar de 1 Decembrie, întâmpinată cu proteste ale unor români veniți din diverse colțuri ale țării, cu steaguri tricolore.  Oamenii au strigat „Rușine, rușine, rușine să vă fie!” sau „Trăiască, trăiască, trăiască și-nflorească, Moldova, Ardealul și Țara Românească!”. Ei au intonat Imnul Național al României, dar și o serie de cântece patriotice.

„Nu chiar 1918”, în regia lui Cristian Ban, pe un text scris de dramaturgul Székely Csaba, este considerată de asociațiile Frăția Ortodoxă și Calea Neamului o jignire la adresa României. Cei care au venit in foaierul teatrului pentru a protesta spun că piesa este continuarea unei alte opere dramatice,  jucate în mai 2018 la Târgu Mureș, în care simbolul nostru național, primul Unificator al Țărilor Române era defăimat într-un mod înfiorător, cu obscenități, iar regizorul acestui film declara atunci: „vom continua de 1 Decembrie la Sfântu Gheorghe”.

„De acum încolo, poporul român va avea reacții, din ce în ce mai dese la adresa agresiunilor și manifestului împotriva românilor”, a spus președintele Asociației Calea Neamului, din Brașov, Mihai Tîrnoveanu.

Intr-o postare pe Facebook, asociația Calea Neamului precizează:

„Am aflat cu durere de decizia conducerii Teatrului "Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe de a pune pe scenă piesa de teatru "Nu chiar 1918”, de Szekely Csaba, un obscur dramaturg maghiar, a cărui piesă "Mihai Viteazul” a fost jucată luna trecută la Târgu Mureș, stârnind revoltă în sânul comunității românești din cauza modului batjocoritor și obscen în care a fost demitizat primul unificator al Țărilor Române, Marele Voievod Mihai Viteazul. Însuși afișul de promovare al evenimentului a fost unul provocator. Astfel, harta României este reprezentată ca o fleică de carne sângerândă pusă pe grătar.

Suntem consternați să vedem că de 1 Decembrie 2018, Ziua Națională a României, la 100 de ani de la Marea Unire, Teatrul "Andrei Mureșanu” a găsit de cuviință să promoveze o altă piesă a dramaturgului Szekely Csaba. E voba despre "Nu chiar 1918”. Afișul manifestării ridică din nou semne de întrebare, relativizând adevărul românesc despre Marea Unire, care nu este "chiar așa", și în care punctul pe i este pus de drapelul Ungariei.

Alegerea conducerii Teatrului ”Andrei Mureșanu” de a promova piesa unui dramaturg maghiar, cunoscut pentru manifestările sale antiromânești, o considerăm lipsită de respect față de comunitatea românească. Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de covăsneanul Dan Tănasă, somase conducerea teatrului să nu batjocorească Centenarul Marii Uniri prin punerea în scenă a piesei "Nu chiar 1918”. Însă, de 1 decembrie a avut loc premiera piesei.

Ca să înțelegem mai bine tupeul diriguitorilor acestei instituții, în materialul de promovare a piesei remis presei apare o declarație a regizorului Cristian Ban, care spune textual: "Îmi dau seama că nu știu cum și ce ar trebui să sărbătorim cu această ocazie”. I-am spus aseară, toți cei care am fost în foaierul Teatrului, pentru a arăta că nu tolerăm acest act sfidător la adresa românilor. Am sărbătorit faptul că AVEM O ȚARĂ. Și am cântat imnul național al României, ale cărui versuri sunt scrise de Andrei Mureșanu, cel pe care teatrul din Sfântu Gheorghe și-l revendică ca patron spiritual. Au fost prezenți membri ai Asociației Calea Neamului si ai Frației Ortodoxe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe.

Regizorul piesei "Mihai Viteazul” anunța la Târgu Mureș, după batjocorirea memoriei domnitorului, că ”pregătește un meta-specacol despre Centenar, ce va fi jucat chiar de 1 decembrie, la Sfântu Gheorghe”. Ștafeta a fost preluată de regizorul Cristian Ban. Element de legătură este dramaturgul antiromân Szekely Csaba.

Manifestarea noastră nu a împiedicat accesul oamenilor în sala de desfășurare a spectacolului, cu toții retrăgându-ne chiar înaintea începerii evenimentului. Așa cum am anunțat încă de la începutul protestului. Am spus civilizat, dar cu fermitate, că AȘA NU SE MAI POATE!

Am afirmat că suntem pentru o mai bună cunoaștere a comunității românești cu cea maghiară, scop enunțat al conducerii teatrului, dar că aceasta se face prin respectarea valorilor, și nu prin amputarea unor personalități exemplare ale românilor.

Am obținut o primă victorie: din diferite surse am aflat că piesa a fost "curățată” de unele excese antiromânești la prezentarea ei în premieră. De asemenea, materialul de promovare al spectacolului a fost retras de pe siteul teatrului. Poate pasul următor va fi jucarea unor piese care să respecte valorile și simbolurile dăinurii românești pe aceste meleaguri. Teatrul "Andrei Mureșanu” are mari restanțe față de comunitatea românească din Sfântu Gheorghe.


Menționăm că dramaturgul maghiar este una și aceeași persoană cu cel care, luna trecută, îl batjocorea, într-o altă piesă de teatru jucată pe scena teatrului din Târgu Mureș, pe primul unificator al Țărilor Române, voievodul Mihai Viteazul. Regizorul spectacolului a afirmat că nu știe ce sărbătorim de 1 Decembrie. I-am spus noi: sărbătorim faptul că avem o Țară. Trăiască România! Doamne ajută fraților!”.

De cealaltă parte, reprezentanții teatrului au precizat că nici nu poate fi vorba despre jigniri la adresa României, ba chiar li s-a propus protestatarilor să primească o copie a textului spectacolului pentru a-i da citire și pentru a-și forma astfel o părere obiectivă.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews