ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Conform unor mărturii prezentate și de portalul Doxologia, în Bulgaria dar și în Grecia s-a arătat un sfânt ce a alungat teama din rândul oamenilor. Acesta i-a îndemnat să se roage și să meargă să se împărtășească cu Hristos. Este vorba despre Sfântul Nichifor cel Lepros.

Cine este acest sfânt?

Sfântul Nichifor s-a născut în 1890, într-o familie de țărani simpli, cu credință în Dumnezeu, din insula Creta. Părinții au murit când era copil și a trebuit ca la vârsta de treisprezece ani să intre ucenic în orașul Hania la un bărbier.

Aici însă a început să aibă primele simptome de lepră. Boala nu avea remediu în acea vreme iar bolnavi erau izolați în azile speciale. Curând boala s-a agravat și a ajuns la un spital pentru leproși din insula Chios. De spitalul pentru leproși se ocupa un părinte călugăr, viitorul Sfânt Antim Vaghianos.

Sfântul Nichifor a devenit călugăr și și-a dedicat viața rugăciunii, slujind alături de părintele Antim. Pentru ascultarea și răbdarea în boală, părintele Nichifor a primit multe daruri și, chiar dacă și-a pierdut vederea, creștinii veneau la el și se foloseau de vederea sa duhovnicească. Chiar și când nu a mai putut coborî din pat, îi primea pe cei în nevoie și aceștia plecau cu  mângâiere și cu liniște în suflete.

Adesea le spunea celor ce îl cercetau: „Copiii mei, vă rugați? Să vă rugați cu rugăciunea lui Iisus, „Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă”. Așa să vă rugați.”

La 74 de ani părintele Nichifor a trecut la Domnul: pe 4 ianuarie 1964. Mai târziu s-a dovedit că trupul său, rupt de boală în timpul vieții, devenise sfinte moaște binemirositoare.

Părintele Nichifor Leprosul a avut o cruce grea și multă suferință în viață dar a vindecat, de asemenea,  multă suferință din viața celor de lângă el. Și o face și astăzi.

Iată ce mărturisește un creștin din Bulgaria care a primit ajutor în anul 2020:

„Am fost foarte nerăbdător și deranjat în săptămânile anterioare de tot ceea ce se auzea în mass-media... dar m-am simțit mângâiat, mai ales când am aflat că Sfântul Nichifor a apărut unui bărbat din Grecia pentru a inspira curaj

Nu aveam prea multe informații despre viața sfântului, un acatist sau rugăciuni, dar am fost mângâiat de puținul pe care îl știam déjà… Mi-am spus că sfântul ne va ajuta, am crezut că va fi cu noi, m-am simțit aproape de el.

Am plâns toată noaptea, m-am rugat. M-am gândit la ce se întâmplă în lume și la numărul persoanelor infectate care creștea în fiecare zi și în Bulgaria.

La ora 4 noaptea am adormit. În visul meu l-am văzut pe sfânt și l-am recunoscut imediat. L-am văzut în mantia neagră, ridicându-se în picioare și ținând o cruce aurie în mâna dreaptă.”

Sfântul a îndemnat ca bisericile să rămână deschise iar creștinii să se roage și să se împărtășească. De asemenea i-a indicat persoanei o plantă care o poate ajuta să se întărească trupește, să își întărească imunitatea, anume cimbrișor. Ultimul cuvânt al părintelui despre molimă a fost „Va trece!”.

După vederea Sfântului Nichifor o schimbare extraordinară s-a petrecut cu persoana în cauză, toată panica s-a risipit.

Există consemnate și alte minuni, față de creștini bolnavi sau aflați în primejdie, din Atena sau Salonic

Cuvioase Părinte Nichifor roagă-te pentru noi toți!