ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mozaicul Catedralei Naționale va mai cuprinde 91 de scene și icoanele a 294 de sfinți, anunță Trinitas TV, care a dedicat recent un reportaj lucrărilor de pictură de la acest edificiu simbolic pentru români, potrivit Basilica.ro.

„Avem stabilite registrele principale, avem stabilită desfășurarea iconografică pentru toată catedrala. Mai sunt mici detalii care se modifică pe parcurs, legate de sfinții reprezentați, pentru că se dorește o atenție foarte mare acordată acestor detalii”, a declarat coordonatorul lucrărilor, Daniel Codrescu.

„Așa cum spunea Părintele Stăniloae, nu putem avea toți sfinții reprezentați – nici chiar în această catedrală. Dar cei care sunt reprezentați vor fi reprezentanții tuturor sfinților, știuți sau neștiuți”, a adăugat pictorul.

Pictura altarului este finalizată în proporție de 90%, iar acum se lucrează în zona de cornișă, care va fi terminată în luna martie. La începutul lunii aprilie, toată schela din zona altarului va fi demontată. Lucrul va continua doar la partea dinspre altar a catapetesmei.

Artistul Daniel Codrescu a explicat de ce aplicarea mozaicului în această zonă se face destul de lent: „E un spațiu destul de dificil, pentru că sunt destul de multe diferențe de nivel datorită formei cumva sculpturale a cornișei”.

Doar o cincime din mozaicul Catedralei Naționale – 3.000 de metri pătrați din cei aproximativ 15.000 - a fost terminat până în prezent. De aceea, încă este nevoie de un efort financiar deosebit, care a fost îngreunat de recenta tăiere a fondurilor de la bugetul de stat, astfel încât devin foarte importante donațiile personale.

Cei care doresc să sprijine realizarea în mozaic a uneia dintre cele 385 scene și icoane rămase neterminate la Catedrala Națională, pot face o donație prin transfer bancar într-unul din conturile următoare:

RO91RNCB0075004895030395 (RON)
RO64RNCB0075004895030396 (EUR),

conturi deschise la BCR – Banca Comercială Română și având ca titular Patriarhia Română.