ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Istoricul și academicianul Alexandru Zub, ajuns la venerabila vârstă de 88 de ani, a ales să se retragă din viața publică și să-și petreacă ultimii ani din existența pământească la Mănăstirea Văratec, mai precis într-un centru social din cadrul acesteia.

Înainte de a părăsi Iașiul, academicianul Alexandru Zub și-a donat întreaga bibliotecă, care cuprindea manuscrise, opere proprii și numeroase cărți strânse în zeci de ani de activitate, Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, mai precis Bibliotecii „Dumitru Stăniloae”. În cinstea donatorului, instituția va deschide o sală specială de lectură care va purta numele academicianului, precum și un centru istoric cu același nume.

„A existat dorința sa de a se retrage și de a fi îngrijit și noi cu toată dragostea și inima am dorit să îl găzduim la centrul social de la Mănăstirea Văratec. Cu siguranță va fi într-un mediu care-l ajută nu doar din punct de vedere al sănătății și al liniștii, ci și duhovnicește, domnia sa fiind și un om credincios, care a trecut cu multă smerenie prin nenumărate umilințe în timpul comunismului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, părintele Constantin Sturzu, citat de Foaia de Iași

Academicianul Alexandru Zub s-a născut la 12 octombrie 1934, în satul Vârful Câmpului, Botoșani. A urmat cursurile Facultății de Istorie din Iași, iar începând cu anul 1963 a fost cercetător, inițial în colectivul de istorie medie, iar mai apoi în colectivul de istorie modernă a Institutului  de Istorie A. D. Xenopol din Iași. În 2004 a fost ales membru titular al Academiei Române.