ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liderii maghiarimii din România fac ce știu mai bine: sfidează simbolurile României și Ziua Națională a României. Ca de fiecare dată ultimii ani, Ziua de 1 Decembrie este tratată cu dispreț de reprezentanții UDMR și PCM. Fie prin neparticiparea la ceremoniile dedicate Zilei Națioanale, fie prin declarații și gesturi provocatoare la adresa românilor.

Liderii UDMR și ai Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna au refuzat public invitația de a participa la manifestările organizate cu prilejul Zilei Naționale a României, venite, miercuri, din partea reprezentanților comunității românești, anunță Agerpres.
 
După ce toate toate ieșirile sale publice din ultimii ani au fost doar salve de critici dușmănoase la adresa romînilor,   UDMR-istul Tamas Sandor a decis că nu va putea participa la evenimentele din acest an. Pentru că nu va putea sta fără a vorbi despre semnificația zilei de 1 Decembrie 1918 pentru comunitatea maghiară și fără a invoca promisiunile făcute în Declarația de la Alba Iulia, în ce privește drepturilor minorităților naționale.

„Am mai fost invitat și în alți ani, dar dacă vin vorbesc, iar dacă vorbesc o să spun ceva ce cred că mulți nu ar vrea să audă (…) Dar, nu mai mult decât ce s-a promis în 1918, citind de acolo și, bineînțeles, aducând în prezent acele doleanțe ale noastre promise acum aproape o sută de ani (…) Noi respectăm ziua națională (…) dar așteptăm din partea majorității să înțeleagă că pentru noi nu e o zi de sărbătoare. Asta nu înseamnă că nu vă respectăm, dar încercați să înțelegeți această sensibilitate”, a declarat Tamas Sandor, potrivit Agerpres.

Invocând campania „Invită-ți un prieten de etnie maghiară să sărbătorim împreună Ziua Națională”, inițiată de cotidianul local „Mesagerul de Covasna”, consilierul PNL Ion Deaconu l-a invitat personal pe președintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, la manifestările ce vor fi organizate pe 1 Decembrie la Sfântu Gheorghe, însă a fost refuzat.