ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfinții Martiri Brâncoveni vor fi comemorați duminică, de la ora 12,00, la Biserica Sfânta Muceniță Parascheva-Prikidion a Parohiei Ortodoxe Române din Istanbul.

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român (ICR) "Dimitrie Cantemir" de la Istanbul împreună cu Patriarhia Ecumenică — Parohia Ortodoxă Română din Istanbul și cu Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni.

Programul va cuprinde dezvelirea unei plăci comemorative dedicate lui Constantin Brâncoveanu, un recital de balade și doine tradiționale românești susținut de rapsodul Ion Crețeanu și proiecția unui scurt documentar despre viața domnitorului martir, conform unui comunicat al ICR Istanbul.

Biserica Sfânta Mucenița Parascheva — Prikidion din cartierul Haskoy, Istanbul, este lăcașul de rugăciune a comunității ortodoxe române, începând cu luna mai a anului 2004. Comunitatea din Istanbul a luat ființă în ianuarie 2001, primul lăcaș de cult în care s-a slujit pentru români fiind Biserica Sfânta Treime din Taxim, Beyodlu, închiriată de la Arhiepiscopia Armeană Catolică.

Evenimentul face parte din demersurile ICR "Dimitrie Cantemir" din Istanbul de a se asocia acțiunilor de promovare în rândul comunităților de români și, nu numai, a diferitelor sărbători din calendarul național și tradițional românesc.