ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În această lună, în ziua a douăzeci și opta, pomenirea sfinților apostoli Iason și Sosipatru din cei șaptezeci.

Tot în această zi, pomenirea sfinților mucenici Dadas, Maxim și Cvintilian.

Acești sfinți au fost pe vremea lui Dioclețian și Maximian împărații, și a guvernatorilor Tavrinie și Gavinie. Fiind mare prigoană asupra creștinilor, și neplecându-se sfinții aceștia a aduce închinăciune la idoli, au fost pârâți către guvernatorul Tavrinie. Numaidecât prinzându-i în satul lor, care se numea Ozovia, unde se aflau pururea petrecând în rugăciuni către Dumnezeu, i-au legat cu lanțuri de fier și degrab i-au adus la cetatea Dorostorului, fiind acolo amândoi guvernatorii, care au zis sfinților: "Spuneți-ne mai întâi numele vostru", și spunându-și fiecare numele său, a scris și cuvintele lor un Mangailian notar. Tavrinie a zis sfinților: "Iată viața voastră este în mâinile mele; de voiți să trăiți, mergeți de aduceți jertfă maicii zeilor, și veți fi și preoți ai acesteia, pentru că a murit preotul ei, și a mers către marele Dia, împăratul ceresc, ca să-i slujească lui acolo". Iar sfântul Maxim a răspuns păgânului Tavrinie: "Cum îndrăznești preanerușinatule să grăiești că preadesfrânatul cel necurat este împărat? Cunoașteți dar, o oameni fără minte, că Hristos este Împăratul cerurilor, Care are purtare de grijă de toate, și în palmă le ține toate câte sunt, și noi la idoli făcuți de oameni nu ne vom închina". Iar Gavinie guvernatorul a chemat la dânsul pe Dada și pe Cvintilian, vorbind multe vorbe bârfelnice, socotind că îi va amăgi spre păgânătatea sa cea pierzătoare; pe care neplăcându-i, i-a băgat în temniță, unde prin îngereasca arătare se întărea mărturisirea lor, lăudând pe Dumnezeu. Deci scoțându-i din temniță i-a întins pe pământ și i-a bătut foarte cumplit; și băgându-i iarăși i-a scos și i-a dat numitului lor sat Ozovia și acolo le-a tăiat capetele și și-au dat sfârșitul. (Calendar-Ortodox.ro)

Tot în această zi, pomenirea sfinților mucenici dintre tâlhari, care prin apostolul Iason, crezând în Hristos, în căldare cu smoală s-au săvârșit.

Tot în această zi, pomenirea sfintei Cherchira, fiica guvernatorului Cherchirei, care, cu săgeți fiind săgetată, s-a săvârșit.

Tot în această zi, pomenirea sfinților mucenici Zinon și Vitalie, care în foc s-au săvârșit.

Tot în această zi, pomenirea sfântului mucenic Eusebie, care prin foc s-a săvârșit.

Tot în această zi, pomenirea sfinților apostoli Onisifor și Evod.

Acești sfinți erau din cei șaptezeci, de care amintește și apostolul Pavel. Onisifor a stat episcop Colofonului, iar Evod a fost pus în scaunul Antiohiei de Petru. Și amândoi pătimind multe chinuri și nevoi, și pe mulți întorcând la credința în Hristos, s-au suit și ei spre Domnul cel dorit. Pomenirea lor se face și la data de 7 septembrie.

Tot în această zi, pomenirea sfântului mucenic Neon, care prin foc s-a săvârșit.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin.