ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ne mai despart câteva ore până la momentul cel mai așteptat în An Centenar, slujba de sfințire a Catedralei Mântuirii Neamului. Un proiect de importanță națională care a stârnit patimi, a fost hulit, obstrucționat, demonizat. Dar care, rămâne un eveniment istoric de necontestat. 

De-a lungul timpului, construirea Catedralei Mântuirii Neamului a trecut prin mai multe etape și momente semnificative, scrie Basilica.ro.

După aproape 140 de ani de la apariția ideii de catedrală națională, atunci când contextul social a permis construirea ei, al șaselea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a așezat în 29 noiembrie 2007 piatra de temelie a lăcașului de cult.

Acel moment a încheiat definitiv discuțiile referitoare la amplasament lăcașului de cult, iar la 11 ani de atunci, Catedrala Națională este gata să fie sfințită, informează Trinitas TV.

11 ani de construcții
 
Părintele Nicolae Crângașu, consilier patriarhal coordonator al Sectorului monumente și construcții bisericești, a spus că primul pas în construirea catedralei a fost delimitarea terenului, iar apoi efectuarea „pereților mulați, care a fost prima lucrare spectaculoasă, implicând betoane, armături și mașinării mai grele”.

Atunci a început literalmente construcția Catedralei Mântuirii Neamului, a subliniat părintele Crângașu.

O altă etapă importantă a fost realizarea radierului, adică baza fundației. Acesta a reprezentat o provocare întrucât trebuia să susțină greutatea deosebit de mare a Catedralei inclusiv în caz de cutremur.

Când radierul a fost gata aveam sentimentul la vremea aceea că aproaape că am terminat catedrala și nu vedeam în totalitate dificultățile din viitor.

Subsolul a fost finalizat în anul 2013, când întreaga construcția a început să se ridice peste cota zero.

A fost dificil de realizat nava catedralei până la cota +45. Credeam că suntem la un pas de finalizare, dar au început și problemele tehnologice mai mari decât fuseseră până atunci”, a evidențiat părintele consilier.

Atât la etapa navei, cât și în toate celelalte etape, când a fost nevoie au fost cooptați la consultările privind Catedrala profesori universitari și nume de referință.

„De fiecare dată, deși ne-am așteptat să fie mai ușor, a fost mai greu”

Părintele coordonator al Sectorului monumente și construcții bisericești a mentionat că  „dificultatea găsirii muncitorilor în construcții a făcut ca edificiul să nu fie finalizat în totalitate până la acest moment”.

Sfințirea Catedralei reprezintă cea mai puternică și mai expresivă simbolistică a Marii Uniri la împlinirea a 100 de ani de la acest eveniment istoric.

Părintele consilier a spus că viitoarea Catedrală Patriarhală este „o operă inginerească, dar este plină de sensuri și de rațiuni teologice”.

3 momente istorice

Deși nu era  finalizată construirea Catedralei, aceasta a găzduit de-a lungul celor 11 ani câteva evenimente deosebit de importante.

În 29 noiembrie 2011, delegația Mitropoliei de Patra, care a adus capul Sfântului Apostol Andrei, a fost întâmpinată pe șantierul catedralei de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Pelerinajul de Florii din 23 aprilie 2013 a avut ca punct de plecare Catedrala Națională. Mii de credincioși au participat atunci la slujba Vecerniei oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh și ulterior la procesiunea de Florii.

De asemenea, în anul 2016, în fața Catedralei Naționale a fost oficiată Sfânta Liturghie cu ocazia Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din toată lumea.