ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Doliu uriaș în lumea medicală din România după anunțul decesului medicului Silvia Coman, la vârsta de doar 40 de ani. După ce și-a dedicat viața ajutorării bolnavilor de cancer, Silvia Coman a fost răpusă chiar de această boală, transmite Realitatea.

”Medic, mamă a doi copii, frumoasă ca un înger – o frumusețe strălucitoare, și fizică, și sufletească – luptătoare curajoasă și iubitoare, dedicată 1000% celor care, aflați în fața unor diagnostice crunte, căutau îndrumare. Ghid pentru părinții copiilor grav bolnavi, prin hățișul sistemului medical și administrativ, adesea le făcea și educație medicală și le era și psiholog, deopotrivă.

Ea însăși era pacient oncologic: vreme de 8 ani s-a luptat cu un diagnostic foarte greu, cu recidive și metastaze, dar a continuat să strălucească și a transformat propria luptă cu boala într-o misiune de a ajuta alți pacienți oncologici", a anunțat Asociația Magic pe Facebook. Silvia Coman a lucrat la Magic Camp și era o susținătoare a fostului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, numărându-se printre consilierii săi onorifici la minister.

Ea s-a confruntat în trei rânduri cu boala nemiloasă, prima oară în 2016 când a fost diagnosticată, a doua oară în 2019, iar a treia oară în 2022, potrivit Evz. Mai precis, în mai 2022, potrivit unui anunț al acesteia. De data aceasta, au migrat la creier. În august 2023 afirma că a primit "doua explicații posibile pentru formațiunile cerebrale noi".
 
Într-un interviu din iulie 2021 ea răspundea la o întrebare despre stadiul bolii sale afirmând: "Sunt doi ani de când sunt în stadiul IV de boală, melanom, din august 2019, cu metastaze pulmonare, iar din noiembrie 2019 sunt fără evidențe de boală, adică au dispărut toate metastazele din organism."

"În ce stare ești acum, în privința evoluției bolii?", mai întreba reporterul.

Silvia Coman: "Sunt un pic mai liniștită, pentru că am aproape doi ani de zile de când sunt fără evidență de boală, ceea ce înseamnă că mă înscriu în profilul pacientului cu răspuns pe termen lung. În curând voi trece prin următorul screening, în legătură cu care sunt tare nerăbdătoare. Sunt liniștită însă, nu am emoții foarte mari, ar trebui să fie totul bine.

Profilul de „long responder” înseamnă că răspunsul s-ar putea menține câțiva ani, 5-6; nu pot spune mai mult fiindcă aceste medicamente nu sunt folosite de multă vreme, așa încât nu pot avansa cifre mai îndrăznețe. Sigur că eu sper să fie cât mai îndepărtat momentul în care va apărea rezistența la acest tip de tratament. Dar sunt optimistă.

Vezi, acest tip de tehnică ARN, care s-a folosit în vaccinurile anti-COVID, este aceeași care se folosea într-un studiu al unui vaccin împotriva cancerului, respectiv împotriva melanomului, iar accelerarea datorată vaccinării anti-COVID a împins fără îndoială în față și aceste cercetări. Există acum studii de fază II în câteva țări din lume. Mă gândesc că viitorul sună bine."

Rep: "Ai făcut acest vaccin?"

Silvia Coman: "Nu am indicație pentru așa ceva, dar când va fi cazul, sper să am acces la el."

Dumnezeu să o odihnească în pace!
(Sursa Foto: Asociația Magic)