ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un avion militar rusesc de transport Ilyushin II-76 s-a prăbușit miercuri, 24 oanuarie, în regiunea rusă Belgorod, în apropiere de granița ucraineană. 74 de persoane au murit, între care 65 prizonieri ucraineni.

La început, acest lucru a fost raportat de canalele ruse anonime de Telegram, unde a apărut rapid un videoclip, iar mai târziu agențiile de stat au făcut referire la recunoașterea incidentului venită din partea Ministerul Apărării al Federației Ruse.

În același timp, o serie de canale media ucrainene, citându-și sursele, au raportat că doborârea avionului IL-76 a fost opera Forțelor Armate ale Ucrainei, relatează Național.md.
 
Avionul ar fi transportat rachete către complexele S-300, din care rușii trag spre regiunea Harkov, au susținut ucrainenii. La bord se aflau însă și prizonieri ucraineni care urmau să fie eliberați , susțin rușii. VIDEO cu tragicul eveniment aviatic criminal:


 Secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a comentat prăbușirea avionului rusesc:

"Schimbul de prizonieri este un proces care se desfășoară într-o tăcere deplină. Faptul că ucrainenii și-au ucis propriii cetățeni prizonieri care peste 24 de ore ar fi trebuit să se găsească acasă, este un lucru absolut monstruos", a declarat Peskov jurnaliștilor, potrivit Știripesurse.

De asemenea, el a redirecționat către armată întrebarea despre aparatul Il-76 doborât.
 
"Numai militarii pot spune acest lucru, este prerogativa lor, ei au dat informațiile generale", a adăugat Peskov.

Comentând apelul lui Volodimir Zelenski la o anchetă internațională în cazul accidentului aviatic, Peskov a declarat că Moscova este de acord, dacă anchetatorii se vor apuca imediat să ancheteze acțiunile Kievului.

"Dacă el are în vedere o anchetă internațională privind acțiunile criminale ale regimului de la Kiev - aceasta este categoric necesar", a precizat Peskov, potrivit Interfax. Peskov a propus să se telefoneze la Biroul lui Zelenski și să se pună întrebarea de ce a fost doborât avionul.