ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Europarlamentarul Siegfried Mureșan a declarat, duminică, la Alba Iulia, că mesajul cu care șeful statului și guvernul trebuie să-l transmită în Europa e ca țara noastră să fie acceptată în spațiul Schengen acum, pentru ca românii să nu fie suspicioși atunci când se discută de Europa cu două viteze.

„Pe bună dreptate, noi dacă auzim de Europa cu două viteze, ne e teamă fiindcă ne gândim: principalii pași de integrare, Euro și Schengen, sunt acei pași de integrare la care noi încă nu am participat. Deși la Schengen știm foarte exact că îndeplinim condițiile de aderare, condițiile tehnice și decizia nu se ia în favoarea noastră. De aceea, vreau să spun foarte clar: pentru a nu ne mai fi teamă de Europa cu două viteze, mesajul pe care președintele și Guvernul trebuie să-l transmită în Europa este următorul: ca poporului român să nu-i mai fie teamă de Europa cu două viteze, trebuie să ne acceptați în Schengen acum, fiindcă îndeplinim condițiile. Acesta este mesajul cu care președintele României și miniștrii trebuie să meargă în negocieri. 'Vreți să discutăm de Europa cu două viteze, să nu fim suspicioși, acceptați-ne în Schengen acum, fiindcă îndeplinim condițiile”, a declarat Siegfried Mureșan, preluat de Agerpres.

Liderii UE și-au reînnoit, sâmbătă, la Roma, angajamentul european, într-o declarație solemnă, după 60 de ani de la semnarea tratatului fondator al Uniunii în Orașul Etern.

Fiecare dintre cei 27 de șefi de stat și de guvern precum și liderii instituțiilor europene au parafat „Declarația de la Roma", în aceeași Sala degli Orazi e Curiazi la Palazzo dei Conservatori din Piața Capitoliului unde a fost semnat tratatul istoric, la 25 martie 1957.

„Vom acționa împreună, în ritmuri și cu intensitate diferite acolo unde este necesar", au afirmat liderii europeni.

Polonia, care a amenințat să nu semneze Declarația de la Roma din cauza dezacordului asupra conceptului Europei „cu mai multe viteze", a aprobat în cele din urmă documentul fără modificări.