ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


"Noua decizia a Guvernului de a închide piețele care funcționează în spații închise dă o lovitură fatală producătorilor agricoli pentru care piața reprezintă singura oportunitate pentru valorificarea producției", susține Federația Națională a Sindicatelor din Industria Alimentară (Sindalimenta), care solicită eliminarea acestei măsuri,  potrivit Agerpres.
 
"Este momentul să vă opriți și să arătați că sunteți români care vă iubiți țara și pe care nu doriți s-o distrugeți.

"După un an în care agricultura a fost unul dintre cele mai lovite sectoare ale economiei prin existența unei secete fără precedent, (...) acum a venit vremea ca și micii producători agricoli să primească o lovitură nimicitoare prin închiderea piețelor agroalimentare începând de luni, 9 noiembrie. Înaintea acestei măsuri aberante, (...) au plătit cu locurile de muncă angajații din sectorul HoReCa și în mod direct transportatorii și cei din industria alimentară. Stocurile de alimente create, refuzul și dezinteresul manifestate de 'Guvernul meu' pentru acordarea unor forme de sprijin acestor sectoare au condus la închiderea multor afaceri și la creșterea numărului de șomeri. Chiar dacă a revenit după declarațiile inițiale și a precizat că este vorba doar despre piețele care funcționează în spații închise, președintele ne demonstrează că nu știe cum arată piețele din marile orașe (...) Noua decizie a Guvernului care conduce România da o lovitură fatală producătorilor agricoli pentru care piața reprezintă singura oportunitate pentru valorificarea producției", se arată într-un comunicat al Sindalimenta, remis duminică AGERPRES.

Sindicaliștii atrag atenția asupra faptului că, în timp ce micii producători agricoli nu vor mai avea unde să își vândă marfa, decizia va favoriza lanțurile de supermarketuri.

"Ce vor face acum zecile de mii de mici producători agricoli după ce piețele se vor închide? Ce vor face cu marfa? Cum vor mai reuși să-și întrețină familiile? (...) În timp ce micii producători agricoli sunt condamnați la sărăcie, noua decizie de a închide piețele agroalimentare este soluția perfectă pentru lanțurile de supermarketuri. Ca și cum profiturile imense obținute de acestea până acum nu erau de ajuns, Orban și Iohannis le pun pe tavă o nouă oportunitate de îmbogățire. Dacă piețele agroalimentare sunt un pericol pentru sănătatea românilor, supermarketurile, care funcționează tot în spații închise și care se vor supraaglomera, prin creșterea evidentă a numărului de persoane care trebuie să se aprovizioneze, de ce nu sunt domnule Orban, domnule Iohannis? Care este explicația logică pentru care ați decis ca pe fermierii români să-i omorâți, iar marile rețele internaționale de retail să le îmbogățiți și mai mult? Cum puteți lua aceste măsuri care pun capac economiei românești explicându-ne că ne protejați, timp în care doriți să organizați alegeri cu orice preț?", se menționează în comunicat.

În acest context, Sindalimenta solicită eliminarea măsurii închiderii piețelor agroalimentare.

"Eliminați măsura închiderii piețelor agroalimentare! Este momentul să vă opriti și să arătați că sunteți români care vă iubiți țara și pe care nu doriți s-o distrugeți. (...) Ar trebui și consider că este momentul ca fermierii noștri să dea dovadă de solidaritate. (...) În semn de protest, desigur organizați și respectând legislația, marfa nevândută în piețe trebuie să ajungă în fața Guvernului și a Palatului Cotroceni. Poate așa vor se vor trezi și vor găsi soluții. Mimând grija față de români, cărora le aruncați în discursurile dvs. pline de dojene și minciuni apelativul 'dragii mei', domnule președinte Iohannis, ne arătați zi de zi adevărata dumneavoastră față", au mai transmis reprezentanții Sindalimenta.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis, prin Hotărârea nr. 52 din 5 noiembrie 2020, instituirea unor noi măsuri pentru prevenirea și limitarea răspândirii infecției cu SARS-CoV-2, începând din 9 noiembrie, una dintre ele fiind suspendarea activității piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor.

Și președintele Confederației Agriculturii Țărănești condamnă acțiunea: Închiderea piețelor favorizează supermarketurile; agricultorii nu mai au unde să își vândă recolta, spune el într-un video realizat de Agerpres: