Sindicaliștii de la Electrolux Satu Mare au ajuns în cea de-a opta  săptămână de grevă. Peste 400 de angajați cer majorarea salariilor cu 2 lei pe oră, dar nu au primit nici un răspuns până acum de la conducerea companiei. Protestul oamenilor, declanșat la 4 martie, va ajunge și în București, după ce mai mulți dintre angajați au pornit în marș spre Ambasada Suediei din București, scrie cotidianul.ro.

Vicepreședintele Cartel Alfa, Marian Apostol, susține că prin acest marș muncitorii doresc să atragă atenția asupra modului în care conducerea Electrolux își tratează angajații. „Am ales să facem această acțiune nu pentru că am avea ceva cu produsele Electrolux, ci pentru că avem ceva față de modul în care Electrolux își tratează muncitorii români. Din păcate, această practică a Electrolux-ului este valabilă la nivelul mai multor companii multinaționale din România care s-au înțeles între ele să păstreze nivelul la prețul muncii undeva foarte scăzut, astfel încât să fim în permanență dependenți de ei”, a declarat Apostol.

Muncitorii cer o creștere salarială de 350 de lei, adică 2 lei pe oră, în condițiile în care salariul mediu al muncitorilor din fabrică este de 1.700 lei net.. În total, Electrolux are 930 de muncitori, care beneficiază de Contractul Colectiv de Muncă.

Săptămâna trecută, compania Electrolux, care are capital suedez, a propus un contract încheiat pe o perioadă de doi ani, ce cuprinde o creștere de 12,7% raportată la salariul de bază brut al angajaților din producție, aplicată pentru fiecare an contractual. Astfel, pentru întreaga perioadă de 2 ani, creșterea totală raportată la salariul de bază brut al angajaților din producție ar fi de circa 25%. Greviștii au respins această propunere, susținând că vor 2 lei în plus pe oră, nu procente.

Liderul Sindicatului Liber SAMUS din Electrolux, Sorin Faur, a publicat pe pagina sa de Facebook o înregistrare a unei plângeri penale depuse de către un cabinet de avocatură din București la Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare. Persoanele vizate ar fi președintele și vicepreședintele Sindicatului SAMUS, Sorin Faur și Radu Matica, respectiv liderul Cartel Alfa Satu Mare, Vasile Dârle. Conducerea Electrolux Satu Mare solicită declararea grevei drept ilegală.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews