ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Perdaful pe care ministrul Educației i l-a tras unei învățătoare din Ialomița  de față cu elevii nu a rămas nesancționat de  sindicaliștii din învățământ. Aceștia consideră că vizita recentă făcută de Monica Anisie la două școli din județul Ialomița s-a transformat în ”descindere”, ministrul fiind filmat de televiziuni în timp ce îi făcea observație unei învățătoare pe care a auzit-o țipând la un elev, ceea ce contravine prevederilor legale, transmite News.ro

La rândul său, ministrul Educației spune într-o postare pe Facebook că oricine ar fi reacționat într-o astfel de situație și admite că ar fi vrut să fie mai calmă în acea interacțiune. ”Zilele trecute ministrul Educației și Cercetării, doamna Monica Anisie, a vizitat inopinat, alături de jurnaliști, două unități de învățământ din județul Ialomița, pentru a vedea cu ce greutăți se confruntă învățământul românesc. Controalele au căpătat forma unor "descinderi”, fără să fie respectate condițiile legii, ceea ce a transformat o intenție bună a ministrului, într-un act care a provocat nemulțumiri mari în rândul colegilor noștri, după ce o învățătoare a fost umilită în fața copiilor și a camerelor de filmat. Credem că în urma acestor controale trebuie văzută realitatea educației din România, în ansamblu: școlile sunt lipsite de condiții optime pentru desfășurarea actului educativ, iar cei care au de suferit sunt atât elevii, cât și cadrele didactice”, afirmă FSLI.

Conform FSLI, așa a aflat că cele două unități de învățământ au toalete în curtea școlii, nu au pază, numărul îngrijitoarelor este insuficient, iar naveta cadrelor didactice nu este decontată, fiind și cazuri în care costurile navetei ajung și la 800 de lei.

„Este de apreciat faptul că doamna ministru a luat legătura și cu primarii acelor localități, solicitându-le să urgenteze construcția acestor toalete și să găsească bani pentru a se deconta naveta cadrelor didactice. Problemele găsite în teren, în urma controalelor, sunt lucruri  semnalate de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ constant, de ani de zile, însă au fost ignorate. Situația din școli este efectul costului standard, indicator care este groparul învățământului românesc. Toate aceste lipsuri din unitățile de învățământ  sunt consecințele subfinanțării crase!”, remarcă sindicaliștii.

Ei consideră însă că „descinderea ministrului educației în sala de clasă, argumentată de faptul că a auzit-o pe doamna învățătoare țipând la un elev și muștruluirea acesteia în fața elevilor și a camerelor de filmat a creat o stare de indignare justificată în rândul cadrelor didactice și nu numai”. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ nu sprijină nicio formă de derapaj în unitățile de învățământ, fie că acesta este făcut de un cadru didactic la ore, fie că este realizat de un ministru aflat într-un control. Legea trebuie respectată de toată lumea. În plus, așteptăm din partea ministrului Educației și Cercetării un rezultat public al acestor verificări care vor avea loc și în alte unități școlare, dar și măsuri concrete de rezolvare a problemelor cu care se confruntă educația din România. Altfel, nu vrem să rămânem doar cu imaginea unui „spectacol” prezentat jurnaliștilor.  

Ministrul Monica Anisie și-a recunoscut greșeala într-o postare pe Facebook, spunând că ar fi vrut să fie „mai calmă”.

”Eu sper că oricare profesor sau director responsabil din România, dacă ar trece pe culoarul unei școli și ar auzi ceea ce am auzit eu, ar încerca să intervină. Nu am fost în acea școală pentru doamna învățătoare, dar sunt un om căruia chiar îi pasă de copii, elevii mei pot depune mărturie. Aș fi vrut să fiu mai calmă în acea interacțiune și este regretabil că, pentru moment, nu am fost atentă la prezența presei și expunerea copiilor, lucru pentru care îmi pare rău. Cred că profesorii din România, mai ales cei care au motivație să lucreze acolo unde este mai greu, merită și trebuie să fie respectați și încurajați. La fel cum cred că există o nevoie uriașă de înțelegere și echilibru. Inclusiv pentru un profesor care greșește.
Mulțumesc tuturor pentru înțelegere!”, a scris ministrul Educației.

Ministrul Educației, Monica Anisie, însoțită de echipe de jurnaliști cu camere de luat vederi, a dat buzna într-o sală de clasă după ce a auzit o învățătoare care ridicase vocea la copii. Unii s-au arătat indignați că dascălul ridică tonul la elevi în timp ce alții nu au apreciat atitudinea ministrului care a mustrat-o pe învățătoare în fața camerelor de filmat. Mai multe reacții în mediul online au venit din partea unor învățăori, care au criticat modul în care ministrul a găsit de cuviință să procedeze în acest caz. A fost format și un grup de susținere pentru învățătoarea de la Școala din Frumușica.