ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație "Spiru Haret" au anunțat marți că nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și al părinților, informează Știripesurse.

În opinia sindicaliștilor, camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar.

"Considerăm că aplicarea unei astfel de măsuri, fără consimțământul persoanelor supravegheate, reprezintă un atac la drepturile fundamentale ale cetățenilor români. În acest sens s-au pronunțat și reprezentanți ai Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal", afirmă reprezentanții celor două sindicate, într-un comunicat transmis marți AGERPRES.

FSLI și FSE "Spiru Haret" consideră că o astfel de măsură poate fi aplicată acolo unde există un istoric al cazurilor de violență, doar după ce atât personalul angajat în unitatea de învățământ respectivă, cât și părinții și-au exprimat acordul scris pentru montarea camerelor de supraveghere.

"Când vorbim despre supraveghere audio-video, fără acordul celor înregistrați, nu facem decât să aruncăm spre toți acuzația că sunt factori perturbatori și, dacă nu sunt acum, cu siguranță vor deveni, ceea ce este complet fals. Din păcate, numărul cazurilor de violență de orice tip din școli este în creștere, dar nu putem spune că toți angajații din educație și toți elevii reprezintă un risc", se arată în comunicatul citat.

Sindicaliștii solicită creștere a numărului de paznici școlari

Conform sindicaliștilor, lupta cu actele de violență trebuie dusă mai departe, dar prin reformarea completă a învățământului pe această temă.

"Cel mai important pas ar fi cel prin care relația părinte - profesor - elev va fi una reală, deschisă, la curent cu tot ceea ce se întâmplă în viața copilului. Creșterea numărului de psihologi școlari, care să depisteze la timp comportamente problematice în rândul cadrelor didactice și al elevilor, este absolut obligatorie. Dezvoltarea unor programe speciale de combatere a actelor de agresiune/abuz/bullying, care să fie puse în aplicare, nu bifate la orele de dirigenție, ar ajuta în această luptă. (...) Nu există o continuitate a măsurilor prin care victimele să primească suportul de care au nevoie, iar agresorii să înțeleagă consecințele faptelor lor și mai apoi să fie "reabilitați"", sunt de părere reprezentanții celor două sindicate.

Sindicaliștii susțin că o creștere a numărului de paznici școlari cu siguranță va descuraja astfel de fapte, iar un regulament mult mai strict privind sancționarea celor care greșesc ar avea mult mai mult impact asupra agresorilor.

"În niciun caz școala nu trebuie să ascundă astfel de situații, ci, din contră, să ceară intervenția instituțiilor abilitate cu aplicarea măsurilor legale. Școala trebuie să rămână un spațiu al educației, dar nu prin forță, violență, presiune, inclusiv cea a supravegherii audio-video permanente. (...) Din păcate, primul care a dispărut este tocmai respectul la adresa cadrului didactic, înțelegând prin aceasta adevăratul său statut și rolul său în ceea ce înseamnă educarea unui copil", se precizează în comunicat.

Ministrul Educației, Ligia Deca, informa săptămâna trecută că urmează să se modifice cadrul legislativ astfel încât școlile să poată decide instalarea sistemelor de supraveghere video-audio pentru asigurarea pazei și protecției persoanelor și a bunurilor, precum și ca măsură de prevenție a actelor de violență, mai scrie Știripesurse.