Arhiva de Aur a Radioului păstrează o serie de documente de o valoare istorică și națională incontestabilă, printre care și singurul discurs înregistrat al lui Corneliu Zelea Codreanul, liderul Mișcării Legionare.

Discursul a fost rostit de  liderul Mișcării Legionare în decembie 1937, cu ocazia alegerilor câștigate de Partidul Național Liberal, urmat de Partidul Național Țărănesc și de Partidul Totul pentru Țară. Legionarii câștigaseră așadar o mare victorie, ajungând a treia forță politică a țării, după numărul de voturi primite. 

După doar un an, la 30 noiembrie 1938, Corneliu Zelea Codreanu era asasinat de către jandarmii care îl escortau spre închisoarea Jilava, în dreptul pădurii Tâncăbești. A fost ucis, împreună cu alți 13 legionari, la ordinul regelui Carol al-II-lea.
 
În  pădurea Tâncăbești, situată pe DN1, la jumătatea distanței dintre București și Ploiești, se află din 1999 o troiță monumentală ridicată pe locul unde au fost ucis liderul Mișcării Legionare și unde, în fiecare an, în preajma zilei de 30 noiembrie, au loc ceremonii religioase în memoria sa.

Prezentăm mai  jos transcrierea mesajului liderului Mișcării Legionare, aflat în Fonoteca Radioului:

„Dragi camarazi! După 15 ani de lupte, de prigoniri și de jertfe, tineretul României trebuie să știe că ceasul biruinței legionare nu mai este departe. Toate încercările de vrăjmășie vor fi strivite. Toate planurile de ademenire, toate încercările de cumpărare a sufletelor, toate încercările de dezbinare și toate trădările vor cădea la pământ. Priviți-i drept în ochi pe toți tiranii voștri! Îndurați cu resemnare orice lovitură! Suportați orice chin, căci jertfa noastră, a tuturora, va fi temelia de fier, de trupuri frânte și de suflete chinuite, a biruinței! Acei ce vor cădea dintre noi vor avea nume și morminte de eroi, iar cei ce ne vor ucide vor purta nume de trădători și vor fi blestemați din neam în neam„

Din adâncuri, se înalță biruitor legionarul. Cu sufletul său de stâncă, cei ce cred că-l pot învinge, ca și cei ce cred că-l pot cumpăra, se vor convinge curând, dar prea târziu, că s-au înșelat!”

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews