ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Potrivit unui documentar realizat în Danemarca, în care sunt intervievate foste victime, Central Intelligence Agency a efectuat în secret experimente asupra a 311 copii, în anii 1960-1980.

Scopul experimentelor era să descopere caracteristici psihopatologice și să stabilească rolul jucat de ereditate în schizofrenie.

Potrivit documentarului, copiii au fost torturați, încălcându-se  flagrant Codul de la Nürnberg din 1947, care a introdus restricții pe criterii etice pentru experiențele asupra oamenilor.

Sute de copii orfani danezi au fost folosiți fără să știe în experimente organizate de CIA, arată documentarul „În căutarea eului meu”, citat de postul național de radio danez.

Experimentele au început în anii 1960 și s-au prelungit pe durata a două decenii, cu scopul de a studia modul în care ereditatea și mediul influențează apariția schizofreniei.

Copiii nu au primit nici o informație despre experimentele care se efectuau asupra lor. Nici măcar după încheierea acestora. Ele au fost finanțate de o organizație de acoperire a CIA, implicată în programul de tristă faimă MK-Ultra.

Experimentele s-au desfășurat într-un subsol al spitalului municipal din Copenhaga.

Realizatorul și producătorul documentarului, Per Wennick, a fost el însuși una dintre victimele experimentului CIA în copilărie.

În documentar, el își amintește cum a fost așezat pe un scaun, i s-au fixat electrozi pe brațe, pe picioare și pe piept și a fost obligat să asculte sunete foarte puternice și ascuțite, în timp ce „savanții” supravegheau ce reacții psihologice provoacă ele asupra sa.

„Era foarte inconfortabil”, a declarat Wennick pentru radioul danez. „Și nu este doar povestea mea. Este și povestea multor copii.”

Wennick își amintește că, atunci când a fost dus la spital, i s-a promis că o să i se întâmple „ceva amuzant”.

„Consider că este o încălcare a drepturilor mele de cetățean al acestei societăți. Găsesc atât de straniu ca anumite persoane să știe despre mine mai multe decât știam eu însumi.”

Doctorul în istorie Jakob Knage Rasmussen susține că este singurul experiment cunoscut din istoria Danemarcei în care au fost folosiți copii aflați în grija statului pentru cercetări științifice:

„Nu cunosc tentative asemănătoare, nici în Danemarca, nici în toată Scandinavia. Sunt informații îngrozitoare, care contravin Codului de la Nürnberg, care, după Al Doilea Război Mondial, trebuia să impună restricții etice experimentelor asupra oamenilor. Între altele, a fost introdus consimțământul dat în deplină cunoștință de cauză, care se află astăzi în centrul oricărei cercetări științifice.”

Istoricul a subliniat vulnerabilitatea copiilor aflați în custodia statului și care nu aveau cui să se plângă.

Potrivit radioului danez, ideea experimentelor pe copii vulnerabili i-ar fi aparținut psihologului american Zarnoff A. Mednick, care era pe atunci profesor la Universitatea din Michigan.

Potrivit lui Wennick și Arhivelor Naționale, proiectul de cercetare a fost cofinanțat de serviciul de sănătate american. Doar în primul an, proiectul a primit o finanțare echivalentă în banii de azi cu 4,6 milioane de coroane (700.000 de dolari).

Bani pentru proiect au venit și de la Human Ecology Fund.

Human Ecology Fund a fost o operațiune finanțată de CIA prin intermediul Universității Cornell pentru cercetări secrete în domeniul spălării creierului.

Human Ecology Fund a avut legături și cu cercetările desfășurate în cadrul programului MK-Ultra (foto), prin care specialiști în științe sociale, inclusiv antropologi, au fost chemați să descopere „tehnicile” de interogatoriu folosite până astăzi.

Psihiatra daneză Fini Schulsinger a avut ca temă a doctoratului său din 1977 experimentele respective. Teza de doctorat s-a intitulat: „Studii pentru a face lumină asupra legăturii dintre ereditate și mediu în psihiatrie”.

Documentându-se pentru filmul său, Wennick a descoperit 36 de cutii cu informații la Centrul Psihiatric Glostrup din Hvidovre, care detaliază experimentele fără scrupule ale CIA asupra copiilor.

Interesant este că atunci când Centrul a aflat despre realizarea documentarului, a început să distrugă documentele.