ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a răspuns invitației lansate de patriarhul Ierusalimului întâistătătorilor bisericilor ortodoxe autocefale de a participa în luna februarie la o întâlnire în Iordania pentru a discuta problema ucraineană și a încerca o eventuală reconciliere a patriarhiei Moscovei cu patriarhia Constantinopolului, care a recunoscut în 2018 autocefalia a două grupări schismatice din Ucraina, în detrimentul Bisericii Ruse.
 
Sinodul B.O.R. a decis că Patriarhul Daniel nu va participa la întâlnirea din Iordania, însă va trimite o delegație reprezentativă, din dorința de a conlucra pentru menținerea, apărarea și promovarea unității dogmatice, canonice și euharistice ortodoxe, fără însă a lăsa loc interpretării că întrunirea fraternă convocată de patriarhul Ierusalimului ar fi o Sinaxă a întâistătătorilor Bisericii Ortodoxe.  

„În legătură cu invitația Preafericitului Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, adresată Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române de a participa, în perioada 25-27 februarie 2020, la întâlnirea fraternă de la Amman, Iordania, „Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a reiterat hotărârea sa nr. 3668, reluată în hotărârile nr. 9156/2018 și nr. 180/2019, și anume ca Patriarhia Ecumenică și Patriarhia Moscovei să reia dialogul pentru a ajunge, cât mai curând posibil, la o soluție, în problema autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina, pentru a nu se adânci polarizarea celor două tabere adverse: una a Bisericilor Ortodoxe pro-Constantinopol și cealaltă a Bisericilor Ortodoxe pro-Moscova.

De asemenea, Sfântul Sinod a precizat că este de acord cu acordarea autocefaliei întregii Biserici Ortodoxe din Ucraina (nu doar a unei părți), însă aceasta se poate realiza numai prin înțelegerea dintre Patriarhia Ecumenică și Patriarhia Moscovei și prin consens panortodox.

Iar, pentru a nu se interpreta că întâlnirea de la Amman, inițiată de Patriarhia Ierusalimului, ar fi o Sinaxă a întâistătătorilor Bisericii Ortodoxe, la respectiva întâlnire fraternă la care se vor discuta modalități de reconciliere și de restabilire a comuniunii euharistice între unele Biserici Ortodoxe autocefale surori, Sfântul Sinod a hotărât ca Biserica Ortodoxă Română să nu fie reprezentată de Patriarhul României, ci de o delegație a Patriarhiei Române.

Această participare a Bisericii Ortodoxe Române la întrunirea fraternă de la Amman este motivată de faptul că toate Bisericile Ortodoxe autocefale au responsabilitatea de a conlucra pentru menținerea, apărarea și promovarea unității dogmatice, canonice și euharistice ortodoxe, potrivit Evangheliei lui Hristos și Sfintelor Canoane Ortodoxe”, a hotărât Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, potrivit Basilica.ro, în ședința de lucru desfășurată la Reședința Patriarhală din Capitală, joi, 13 februarie 2020.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews