ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prețurile produselor alimentare s-au dublat într-un an în Siria și au ajuns la un nou record, echivalând cu de 14 ori media prețurilor de dinainte de începutul războiului în urmă cu nouă ani, a anunțat luni Programul Alimentar Mondial (PAM), potrivit AFP, citată de Agerpres

„În cursul ultimelor 12 luni, prețul coșului alimentar de referință al PAM a crescut în medie cu 107% în Siria”, a precizat această agenție a ONU pentru lupta împotriva foametei în lume.

„Este de 14 ori media de dinainte de conflict și este cel mai ridicat (preț) înregistrat vreodată”, a declarat pentru AFP Jessica Lawson, purtătoare de cuvânt a PAM.

Potrivit organizației, cea mai notorie creștere a prețurilor produselor alimentare a fost înregistrată în provincia As-Suwayda (sud), urmată de provinciile centrale Hama și Homs - toate controlate de regimul sirian -, și în capitală, unde prețurile au crescut cu 124% în 12 luni.

Izbucnit în 2011, războiul din Siria a făcut peste 380.000 de morți și a determinat plecarea a milioane de sirieni în exil. Conflictul a devastat de asemenea economia țării și a provocat o puternică devalorizare a monedei naționale, ceea ce a dus la o creștere accentuată a prețurilor.