ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 13:30 Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președintelui Putin, a reacționat la inaugurarea bazei de la Deveselu.

"'Indubitabil, desfășurarea sistemului antirachetă american este cu adevărat o amenințare pentru securitatea Federației Ruse. Sunt luate măsuri pentru a asigura nivelul necesar de securitate pentru Rusia. Dați-mi voie să vă amintesc că însuși președintele (Vladimir Putin) s-a întrebat în mod repetat împotriva cui va funcționa acest sistem?'', a afirmat Peskov într-o conferință de presă, potrivit Reuters.


ACTUALIZARE 12:00 Ministerul Apărării Naționale transmite în direct inaugurarea bazei de rachete de la Deveselu. Crainicul de la ceremonie îi anunță pe vorbitori mai întâi în engleză și apoi în românește.
 
Primul discurs i-a aparținut premierului Dacian Cioloș, apoi amiralul Mark Ferguson, iar apoi acum vorbește Jens Stoltenberg, secretarul NATO. Discursurile în engleză nu sunt traduse pentru cei din audiență care nu înțeleg limba lui Obama.
 
Iată ce a spus Dacian Cioloș:

""Facilitatea de la Deveselu respectă pe deplin prevederile Cartei ONU și nu este îndreptată împotriva cuiva anume, este un mijloc destinat exclusiv legitimei apărări împotriva amenințărilor cu rachete balistice, întărește totodată capacitatea NATO de apărare antirachetă și extinde aria de acoperire și protecție pentru statele aliate sudice și centrale din Europa, reducând semnificativ riscul unor eventuale atacuri balistice din afara spațiului euro-atlantic", a spus premierul la inaugurarea Sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu.

Cioloș a calificat acest eveniment drept un moment cu o importanță specială "atât pentru România cât și pentru Statele Unite ale Americii cât și pentru Alianța Nord Atlantică și securitatea europeană în ansamblul său", în contextul în care mediul de securitate continuă să fie amenințat.

"Mediul de securitate continuă să fie afectat de provocări, amenințări și riscuri la adresa spațiului european și euro-atlantic. În vecinătatea estică observăm atât perpetuarea conflictelor înghețate, cât și apariția unor conflicte noi, ceea ce confirmă, dacă mai era cazul, importanța strategică a regiunii Mării Negre în ecuația de securitate și stabilitate a zonei euro-atlantice. În proximitatea sudică, pe fondul instabilității din regiunea orientului Mijlociu și Nordului Africii, asistăm la amplificarea fără precedent a fenomenului migraționist necontrolat, dublat de amenințarea teroristă și proiectarea riscurilor de securitate asociate ISIL-Daesh în Europa", a mai spus premierul.


Știrea inițială

 
Scutul antirachetă de la Deveselu va fi declarat operațional joi, în prezența secretarului general al NATO și a adjunctului șefului Pentagonului, prezenți la inaugurare. Rusia se consideră vizată direct și se arată pregătită să contracareze orice amenințare.

Ceremonia dedicată certificării capacității operaționale a sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore (AAMDS) este organizată la Unitatea de Sprijin Naval de la Deveselu. Acest sistem reprezintă un element-cheie al Etapei a II-a a componentei europene a sistemului american de apărare antirachetă European Phased Adaptive Approach (EPAA).

Oficiali americanii prezenți miercuri la București au precizat din nou care va fi rolul esențial al sistemului de apărare antirachetă din România: apărarea aliaților europeni de un eventual atac cu rachete balistice, lansat din Orientul Mjlociu.  "Inaugurarea sistemului antirachetă din baza de la Deveselu, care devine de joi operațional, este o dovadă că NATO îndeplinește misiunea pentru care a fost creată - să apere fiecare aliat, a declarat, miercuri, ambasadorul Douglas Lute, reprezentant permanent al SUA la NATO.

Statele Unite urmează să treacă sistemul de apărare antirachetă sub controlul operațional al NATO în următoarele luni. 

La baza de la Deveselu există un radar performant, interceptori de rachete și echipamente de comunicații. Dacă vreodată ar fi într-adevăr lansată o rachetă în directia teritoriilor aliate ar fi imediat depistatată de radarele mobile aflate pe nave americane sau de cel amplasat în Turcia. Apoi se activează baza de la Deveselu de unde va fi lansat un interceptor, adica o altă rachetă capabilă să o distrugă în zbor pe cea inamică și să elimine pericolul.

La origini, proiectul scutului antirachetă aparține americanilor, iar România a acceptat să găzduiască elemente în 2010. Lucrările au început în 2013, iar din decembrie 2015 baza a devenit operațională. 

Reacția MAE rus

Ministerul Afacerilor Externe din Rusia a reafirmat miercuri că instalarea de către americani a unui scut antirachetă în România reprezintă o încălcare a Tratatului Fortelor Nucleare intermediare (INF), scrie agenția rusă Interfax, preluată de Reuters si DPA.
 
"Decizia este dăunătoare și greșită pentru că poate încălca stabilitatea strategică", a declarat Mihail Ulianov, șeful departamentului pentru armament și neproliferare din cadrul MAE rus, pentru agentia rusa Interfax. "Astfel sunt afectate în mod direct interesele noastre de securitate", a adăugat el.
Ulianov a mai afirmat că sistemul utilizat ar fi capabil să lanseze rachete de croazieră, ceea ce reprezintî o amenințare potențială pentru securitatea națională a Rusiei.

Luna trecută, un oficial rua anunța că Rusia este pe punctul de a finaliza dezvoltarea unei noi generații de rachete, invulnerabile în fața armamentului NATO, în special în fața scutului antirachetă.
 Potrivit senatorului rus, astfel de rachete ar urma să fie instalate la frontiera de nord a Rusiei în cazul aderării Suediei la NATO. Totodată, el nu a exclus creșterea numărului de trupe ce vor fi relocate la granița nordică a Federației Ruse.