ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


A fost nevoie de peste șase ani pentru ca unui erou al Armatei Române să i se recunoască gradul de invaliditate. Dumitru Paraschiva s-a întors de pe frontul din Afganistan cu sechele pentru tot restul vieții, dar  lupta cu sistemul medico-militar de acasă a fost chiar mai dură ca războiul. 

Dumitru Paraschiva, subofițer în Armata Română, a defilat pentru prima oară la parada militară de 1 Decembrie. 

Era pușcaș lunetist și făcea parte din forța de intervenție rapidă a bazei Lagman din Afgansitan. Pe 3 ianurie 2009, Paraschiva Dumitru a scăpat cu viață dintr-un atac al talibanilor cu AG7, mitraliere și 400 de kg explozibil. O lună și jumătate a fost în comă indusă. Au urmat alte luni de spitalizare și nenumărate operații.

Expertize medico-militare din ultimii 6 ani i-au încadrat afecțiunile la deficiențe ușoare. Militarului i s-a recomandat să nu stea în frig, să evite efortul fizic intens și expunerea la zgomot. În toți acești ani, spune subofițerul, starea sa de sănătate nu s-a ameliorat.

După ce  o anchetă a TVR a prezentat public cazul său, Ministerul Apărării a început o anchetă.

Ultima expertiză medico-militară a Spitalului Militar l-a încadrat pe Dumitru Paraschiva în gradul al treilea de invaliditate. O capacitate de muncă redusă cu 59 la sută față de cea a unui om obișnuit. O diferență de 14 procente între expertiza de anul trecut și cea de acum. Ca o reparație, Ministerul Apărării l-a înaintat pe Dumitru Paraschiva la gradul de plutonier major, la excepțional.

A rămas în armată, la o unitate din Făgăraș. Dar, pentru prima de asigurare, va trebui să ducă o nouă luptă. Pe cont propriu, în justiție, cu firma de asigurări. Pentru ca acasă familia lui să aibă un viitor mai bun.