ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


A fost nevoie de peste șase ani pentru ca unui erou al Armatei Române să i se recunoască gradul de invaliditate. Dumitru Paraschiva s-a întors de pe frontul din Afganistan cu sechele pentru tot restul vieții, dar  lupta cu sistemul medico-militar de acasă a fost chiar mai dură ca războiul. 

Dumitru Paraschiva, subofițer în Armata Română, a defilat pentru prima oară la parada militară de 1 Decembrie. 

Era pușcaș lunetist și făcea parte din forța de intervenție rapidă a bazei Lagman din Afgansitan. Pe 3 ianurie 2009, Paraschiva Dumitru a scăpat cu viață dintr-un atac al talibanilor cu AG7, mitraliere și 400 de kg explozibil. O lună și jumătate a fost în comă indusă. Au urmat alte luni de spitalizare și nenumărate operații.

Expertize medico-militare din ultimii 6 ani i-au încadrat afecțiunile la deficiențe ușoare. Militarului i s-a recomandat să nu stea în frig, să evite efortul fizic intens și expunerea la zgomot. În toți acești ani, spune subofițerul, starea sa de sănătate nu s-a ameliorat.

După ce  o anchetă a TVR a prezentat public cazul său, Ministerul Apărării a început o anchetă.

Ultima expertiză medico-militară a Spitalului Militar l-a încadrat pe Dumitru Paraschiva în gradul al treilea de invaliditate. O capacitate de muncă redusă cu 59 la sută față de cea a unui om obișnuit. O diferență de 14 procente între expertiza de anul trecut și cea de acum. Ca o reparație, Ministerul Apărării l-a înaintat pe Dumitru Paraschiva la gradul de plutonier major, la excepțional.

A rămas în armată, la o unitate din Făgăraș. Dar, pentru prima de asigurare, va trebui să ducă o nouă luptă. Pe cont propriu, în justiție, cu firma de asigurări. Pentru ca acasă familia lui să aibă un viitor mai bun.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews