ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În România, copiii născuți prematur sunt condamnați la pieire. Motivul este simplu:sistemul medical de la noi nu are dotările și personalul necesare salvării copiilor născuți înainte de termen.

”Tu cât poţi să-ţi ţii respiraţia?” Aceasta a fost provocarea lansată miercuri de zeci de mămici de copii prematuri. Cu măşti de oxigen pe faţă şi fără să respire au mărşăluit câteva minute in București ca să atragă atenţia cu privire la pericolele prin care trece un copil născut înainte de termen şi cât de important este să primească oxigen foarte repede.
 
România este țara în care copiii veniți pe lume prematur au cele mai mici şanse de supravieţuire din Uniunea Europeană. Doar unul din trei primeşte tratamentul salvator. Lipsa dotărilor şi personalului insuficient contribuie la un bilanț mai mult decât dramatic: jumătate dintre nou-născuţii care ar avea şanse reale de supravieţuire nu trăiesc mai mult de o lună de la naştere.
 
Conform statisticilor, unul din 10 copii se naște în România înainte de termen și pentru toți ar fi nevoie de incubatoare. Un astfel de aparat are și costuri pe măsură: peste 10.000 de euro. Cu o rată de 3 la mie, România este urmată în acest clasament sinistru doar de Albania și Bulgaria.

„România încă păstrează aceeaşi distanţă faţă de media europeană, de două ori mai mare mortalitatea. Poate asigura 30-40% din îngrijirile pacienţilor critici neonatali”, precizează Cătălin Cîrstoveanu, medic primar neonatolog la Spitalul Marie Curie.

În România sunt deschise în acest moment 118 maternităţi, private şi de stat. Dintre cele de stat, doar 20 sunt calificate ca fiind de grad III, ceea ce înseamnă că pot primi cazurile grave şi au terapie intensivă pentru copiii născuţi prematur.

Acolo unde maternităţile au dotări, nu e destul personal calificat. Lipsesc medici, asistente, iar psihologii sunt mai degrabă o raritate. Doar la terapie intensivă ar mai fi nevoie de peste 100 de medici şi asistente. De existenţa lor depinde şansa la viaţă a unor bebeluşi care nu cântăresc la naştere decât 600 de grame.