ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Victor Costache, fost ministru PNL al Sănătății și actual consilier al fostului premier Florin Cîțu, susține implementarea unui plan de măsuri urgente în contextul valului 4 al pandemiei. Printre acestea, având în vedere că 1500 de pacienți se află în prezent pe secțiile ATI ale spitalelor din România, Costache susține activarea mecanismelor de solidaritate europeană pentru transferarea a 200-300 de pacienți în străinătate.

Însă, potrivit Anuarului Statistic al României publicat de INSP, în 2019 existau 5181 de paturi în secțiile ATI din țară (Foto/Doc). Din aceasta rezultă că ar mai exista încă vreo 3681 de paturi libere pe plan național, situația actuală nefiind atât de disperată încât să justifice transferul peste graniță a unor pacienți aproape muribunzi. Cu atât mai mult cu cât acest proces ar costa statul român de zeci de ori mai mult decât tratarea în țară. Dacă nu cumva astfel de cheltuieli îi surâd doctorului Costache, angajat al unei rețele de clinici private înainte de a intra la guvernare. 

„În momentul de față avem peste 1500 de pacienți în terapiile intensive din România și acest număr este în creștere. Este firesc să activăm mecanismele europene de solidaritate sanitară. Sunt țări care sunt disponibile să ne ajute - Ungaria, Austria, Germania și Franța sunt doar câteva dintre ele. Între 200 și 300 de pacienți ar putea fi transferați în străinătate, astfel s-ar ușura munca colegilor noștri de la ATI”, a pledat fostul ministru al Sănătății, actual consilier al ex-premierului Cîțu, citat de Știri pe Surse.

Afirmația sa nu se justifică, având în vedere că țara noastră ar dispune de cel puțin încă 3681 de paturi în secțiile ATI de la nivel național. Potrivit Anuarului Statistic al României pe anul 2020, în 2019 existau 5181 de paturi aferente specialității medicale ATI. Dacă sistemul medical de stat se simte depășit în toamna anului 2021 la doar 1500 de paturi ATI ocupate, se pune întrebarea unde au dispărut restul de peste 3500 de paturi ATI în ultimii 2 ani de zile?

Reamintim și Cine a furat paturile de la ATI? Klaus Iohannis în 2020: „Avem 3.065 de paturi de ATI.” Florin Cîțu în 2021: „Trebuie mărit numărul de paturi ATI la 1600!”

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews