ACTUALIZARE 20.03/ 19:42 „Războiul cablurilor”,  declanșat de primarul Nicolae Robu, luni seară, când angajați ai municialității au retezat mai multe fire agățate pe stâlpi, lăsând fără cablu tv și internet o parte din zona centrală a Timișoarei, continuă. Conform site-ului debanat.ro, în urma mai multor sesizări, Protecția Consumatorului a demarat miercuri un control la Primăria Timișoara, vizată fiind acțiunea de tăierea a cablurilor aeriene din centrul orașului. Potrivit sursei citate,  concluziile preliminare sunt devastatoare pentru primărie, existând premiza deschiderii unui dosar penal. Una din probleme ar fi aceea dacă primarul Nicolae Robu a avut aviz psihologic pentru muncă la înălțime.
 
În primul rând, primăria n-a avut nicio formă legală pentru acțiunea intreprinsă. Respectiv, nu este autorizată și n-are cod CAEN pentru un astfel de demers. De asemenea, primăria trebuia să aibă un contract cu o societate autorizată conform legii să desfășoare astfel de activități. Inspectorii de la CRPC au solicitat, de asemenea, avizele medicale privind medicina muncii, respectiv psihologice ale primarului Nicolae Robu. Și asta fiindcă sunt necesare alt aviz de medicina muncii și alt aviz psihologic în cazul muncii la înălțime. Așadar, o altă ilegalitate, dacă primarul nu are astfel de avize.

Chestiunea cea mai gravă și cu caracter penal este, spun ziariștii de la debant.ro, cea pentru distrugere, fiindcă acele cabluri nu sunt proprietatea municipalității. De asemenea, Primăria n-a putut face dovada ca s-a asigurat și a făcut demersuri pentru a afla care sunt consecințele și prejudiciile pe care le vor cauza. 
 
Știrea inițială
 
Primarul din Timișoara, Nicolae Robu (PNL), și echipe de muncitori de la municipalitate au retezat, luni seara, cablurile de televiziune și internet care erau atârnate pe stâlpi, în zona centrală a orașului.
 
Mai mulți angajați de la Primăria Timișoara, cu sprijinul Societății de Transport Public, au retezat, luni seara, mai multe cabluri aeriene ale operatorilor care au sfidat repetatele solicitări ale Primăriei de a-și duce firele în subteran.

Echipamentele a opt operatori de cablu au fost afectate, astfel că aproape toată zona centrală a orașului are acum de suferit. Este vorba de timișoreni care locuiesc în cartierul Cetate, respectiv firme care au sediile aici.

Primarul Nicolae Robu a urcat și el într-o nacelă a unui utilaj de lucru la înălțime și a tăiat câteva cabluri.

„Am anunțat destul de demult și am reanunțat și tot reanunțat că vine momentul în care declanșăm o campanie de tăiere a cablurilor pentru a-i obliga pe proprietarii lor să le ducă în subteran. Au fost notificați, răsnotificați și, din păcate, niciodată nu s-au dovedit constructivi. Ei au periclitat mai multe proiecte, când am fost nevoiți, tot așa, să recurgem la ghilotină să ne putem încadra în termene, pentru că ei nu au catadicsit să vină să ducă în subteran cablurile. Mie îmi pare foarte rău pentru cetățeni pentru că nu au nicio vină. Ei sunt abonați la diverși operatori pentru diverse servicii. De vină sunt furnizorii respectivi pentru că nu îi respectă pe abonații lor, pentru că, dacă i-ar fi respectat, nu ar fi creat această situație”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Reprezentanții firmelor de cablu au aflat de acțiunea Primăriei și au sosit în zona Catedralei cu echipe de intervenție să-și demonteze singuri firele, pentru a nu fi distruse, urmând să găsească soluții pentru a le îngropa cât mai repede.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews