ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O filmare de două minute, captată de pe camera de supraveghere instalată în containerul de acces în clubul Colectiv, confirmă opinia experților INEC care au vorbit despre o deflagrație provocată de substanțe necunoscute, ipoteză care nu a fost luată în considerare de procurori, scrie evz.ro.

Potrivit publicației Lumea Justiției, care a prezentat în premieră filmarea, tinerii care au ars de vii au fost victimele unei explozii.

Înregistrarea a surprins momentul deflagratiei care s-a propagat până la intrarea/iesirea din club, care se facea printr-un container metalic. Potrivit imaginilor depuse la dosar, cărora anchetatorii nu le-au dat importanța cuvenită, a fost surprinsă perioada 22:32-22:33 din 30 octombrie 2015.

„Deși a fost probă în dosar, acestei înregistrări nu i s-a acordat valoarea cuvenită de către anchetatori, cu toate că filmarea conține momentul cel mai evident al deflagrației care a avut loc în incinta clubului Colectiv și care a generat un șuvoi de flăcări, aidoma unuia care iese dintr-un motor cu reacție, mistuind mulțimea ce încerca să iasă disperata din club, prin container, printre fâșiile de material textile”, scrie luju.ro

Anchetatorii au pus accidentul pe seama aprinderii unor bureți fonoabsorbanți, groși de câțiva centimetri, cu care era tapetat tavanul clubului, aflat la o înălțime de 6 metri de podea.

„Cauza reală a incendiului are o importanță majoră întrucât în întreaga societate există suspiciunea unei mâini criminale, tragedia generând căderea Guvernului Ponta, sub mobilizarea unor ONG-uri finanțate din străinătate, totul culminând cu stupefianta declarație a președintelui României Klaus Werner Iohannis: „Târziu, foarte târziu, Guvernul a demisionat. A fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se producă”, menționează publicația.

Luju a mai efectuat niște teste proprii, în 2018, citând un raport al Institutului Național de Criminalistică, conform căruia că viteza de propagare a focului l-a încadrat în categoria deflagrațiilor.

Ipoteza incendierii de la Colectiv a fost documentată temeinic de către jurnalista Adriana Oprea, în 2016, ea arătând că procurorii nu au luat-o în calcul.