ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai multe mass-media indoneziene critice față de răspunsul Guvernului la epidemia de coronavirus au devenit victimele unei serii de atacuri informatice, campanie pe care Federația Internațională a Jurnaliștilor (FIJ) a calificat-o marți drept „atingere adusă libertății presei”, informează AFP, citată de Agerpres.

Site-urile a cel puțin patru organizații media din arhipelagul din Sud-Estul Asiei au fost vizate de aceste atacuri „fără precedent”, ce păreau menite „să restrângă informațiile critice și să suprime libertatea presei”, a anunțat FIJ într-un comunicat.

Federația este „foarte îngrijorată de aceste atacuri și îndeamnă autoritățile să demareze o anchetă aprofundată”. „Aceste atacuri online aduc atingere libertății presei, prin crearea unui climat de frică, ce poate duce la autocenzură”, avertizează FIJ.

Și Alianța Jurnaliștilor Independenți (AJI) a denunțat atacurile cibernetice împotriva site-urilor de presă și a făcut apel la poliția indoneziană să-i identifice și pedepsească pe vinovați.

„Facem apel la Poliție să cerceteze aceste atacuri digitale. Autoritățile trebuie să arate că vor face eforturi serioase pentru a identifica creierul din spatele acestor atacuri. Autoritățile nu pot să ignore situația, de vreme ce aceste atacuri au adus atingere libertății presei din țară”.

Directorul Institutului de Asistență Juridică pentru Presă (LBH Pers), Ade Wahyudin, a declarat vineri că atacarea paginilor web de către hackeri constituie o încălcare a legii. Wahyudin a spus că există mecanisme specifice de acțiune față de relatările din presă considerate a fi false: solicitarea dreptului la replică sau depunerea unei plângeri la Consiliul Presei din Indonezia. AJI, care face și ea parte din Comitetul Indonezian pentru Siguranța Jurnaliștilor, împreună cu LBH Pers a deschis un centru de colectare a reclamațiilor la care mass-media online pot raporta dacă au fost ținte ale atacurilor digitale.

Pe 21 august, site-ul mass-media de investigații Tempo a fost înlocuit cu un ecran negru cu inscripția „hoax” (farsă) cu litere roșii, în timp ce mai multe articole critice față de rolul serviciilor de informații și al armatei în gestionarea epidemiei au fost retrase de pe site-ul de presă Tirto.id

Până în prezent, autorii acestor atacuri nu au fost identificați.