ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Reprezentanții Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, fondată de USAID și CIA, au încercat să preia două lăcașuri de cult din Storojineț, nordul Bucovinei, unde slujbele se țin atât în limba română, cât și în slavona bisericească.
 
 
Ambele lăcașuri aparțin Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UPȚ), iar unul dintre ele adăpostește mormântul lui Iancu Flondor, lider al românilor bucovineni și o figură centrală a unirii Bucovinei cu România. Anual, reprezentanții comunității românești, intelectualitatea românească și reprezentanții Consulatului General al României se adună aici pentru a participa la comemorarea ilustrului om de stat din Bucovina, relatează BucPres.

Într-un mesaj adresat credincioșilor pe Facebook, preotul Vasile Covalciuc, protopop de Storojineț, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la această situație, menționând că procesul de schimbare a apartenenței bisericești ar urma să aibă loc printr-un vot public organizat duminică, 9 februarie 2025, la ora 16:00, în centrul orașului.

„Stimați enoriași ai comunității religioase a Protopopiatului Storojineț! După cum știți, parohia noastră a fost întotdeauna un loc al unității, rugăciunii și susținerii spirituale pentru fiecare dintre noi! A venit și timpul nostru să apărăm credința și casa noastră spirituală, MÂINE, duminică, 09.02.2025.

Din păcate, situația privind ocuparea bisericilor ne-a afectat și pe noi, ca parohie religioasă.

Pe 9 februarie 2025 (duminică, adică MÂINE), în orașul Storojineț, pe piață, la ora 16:00, reprezentanții PȚU vor organiza o adunare în care doresc să voteze și să transfere biserica parohiei noastre „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” (centrul orașului) și biserica noastră „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” (suburbia Maidan a Storojinețului) (n.r: locașul adăpostește mormântul lui Iancu Flondor).

La început, va avea loc o votare, după care aceștia vor continua drumul lor către bisericile noastre.

De aceea, vă rugăm, în numele întregii comunități religioase și al preoților noștri, să vă adunați și să participați la Sfânta Liturghie în orașul Storojineț, mâine, 9 februarie 2025.

La ora 15:00 va avea loc un molitfelnic pentru Ucraina și apărătorii noștri, urmat de o slujbă de pomenire pentru soldații căzuți, iar apoi, împreună cu clerul din raionul nostru, vom merge în procesiune cu toți enoriașii către adunarea de la piața din fața administrației municipale și vom confirma alegerea noastră spirituală, neclintită, de a rămâne în Biserica Ortodoxă Ucraineană, sub conducerea Preafericitului Mitropolit Onufrie.

De la începutul războiului pe scară largă, comunitatea noastră religioasă nu a rămas indiferentă la marea suferință, fiind implicată activ în ajutorul celor nevoiași. Datorită eforturilor neobosite ale voastre, ale adevăraților ucraineni, ai enoriașilor noștri, care s-au unit și au ajutat, continuăm să sprijinim Forțele Armate ale Ucrainei. Amintindu-ne doar de primele zile ale războiului, cât de mulți oameni am primit (adăpostit) și cât de multor familii, copiilor, le-am oferit ajutor. Nu o dată am trimis pe linia frontului mașini, generatoare, veste antiglonț, căști, îmbrăcăminte tactică, apă, hrană, ajutor medical și multe altele. Cu ajutorul vostru, am făcut și facem mereu totul nu prin strigăte, ci prin fapte, așa cum ne învață Cuvântul lui Dumnezeu.

Amintiți-vă, oricine ar vorbi sau ce minciuni ar fi spus, că noi nu dorim să îngropăm apărătorii noștri SOLDAȚI, este minciună și fraze denaturate ale reprezentanților care doresc să ocupe lăcașurile noastre de cult.

Nu fiți indiferenți, pentru că tot ce am construit și restaurat de-a lungul anilor, vor să ne ia.

Tot ce este posibil din partea noastră facem, dar când suntem acuzați și ni se adresează cuvintele de „trădători”, acest lucru ne doare.

Fie ca Dumnezeu să fie judecătorul nostru, însă noi, ca fii ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice, trebuie să confirmăm credința noastră față de UPȚ.

Înger păzitor, înțelepciune luminoasă și binecuvântare fiecăruia dintre voi.

Cu credință, speranță și rugăciune,
Protopopul de Storojineț,
Părintele Vasile Covalciuc, împreună cu clerul.”
 
Protest al credincioșilor pentru rămânerea în cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene

UPȚ a anunțat că pe 9 februarie majoritatea enoriașilor și-au exprimat protestul „împotriva încercărilor de a le lua lăcașurile de cult”. După Liturghia desfășurată în limbile română și ucraineană, „a avut loc un marș religios în centrul orașului pentru apărarea bisericilor”.
 
FOTO:
 

 
 

Potrivit preotului Gheorghe Covalciuc, etnic român, drept reacție la primejdia pierderii lăcașurilor de cult cu o istorie de peste două secole, 63 de preoți ai eparhiei, împreună cu circa 2 mii de credincioși, au organizat o procesiune religioasă în piața centrală a orașului.

Comunitatea locală a trimis chiar un apel oficial vicepreședintelui SUA J.D. Vance, ambasadorilor României și SUA, Serviciului de Securitate și Procuraturii Regiunii Cernăuți, solicitând sprijin pentru protejarea bisericilor. În cadrul adunării, s-a organizat și un vot privind viitorul bisericilor, iar toți credincioșii prezenți au votat în unanimitate pentru a rămâne la UPȚ(Biserica Ortodoxă Ucraineană).

„De cealaltă parte a pieței, s-au adunat aproximativ 250 de persoane care nu sunt enoriași ai bisericilor noastre. Cu toate acestea, în momentul anunțării rezultatului votului, s-a declarat un număr de 825 de voturi, ceea ce ridică îndoieli rezonabile privind corectitudinea și transparența procesului de votare”, arată Gheorghe Covalciuc.

Reprezentanții UPȚ susțin că nu au nicio legătură cu Moscova sau cu Patriarhia Rusă, menționând că au rupt toate legăturile cu aceasta de ani buni, dar mai ales după declanșarea războiului. „Ei vor să ne fure bisericile, să nu mai avem dreptul să ne rugăm în limba maternă”, a declarat un enoriaș român corespondentului BucPress, prezent la fața locului.