ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Inspectorii Gărzii Naţionale de Mediu Maramureş sunt îngrijoraţi de poluarea crescută a cursurilor de apă din judeţ, ca urmare a depozitării necontrolate a deşeurilor lemnoase.

Inspectorii gărzii au descoperit în urma unor controale repetate că cele mai poluate cursuri de apă sunt cele din Ruscova, Poienile de sub Munte, Băseşti, Bârsana, Bistra, Botiza şi Budeşti, deşi primăriile acestor localităţi au fost amendate frecvent pentru depozitarea necontrolată a deşeurilor din lemn cât şi din altă categorie.

„Au fost sancţionate pe fond de mediu primăriile din Băseşti, Bârsana, Bistra, Botiza, Budeşti (…) dar vreau numai să vă atrag atenţia că un nume va apărea şi în controlul nostru repetat şi în controlul celor de la Apele Române: comuna Poienile de sub Munte. E un caz mai deosebit care merită o discuţie aparte”, a declarat, marţi, comisarul şef al Gărzii de Mediu Maramureş, Ioan Ştrempel, potrivit Vocea Transilvaniei.

Acesta a precizat că cele mai grave deficienţe în privinţa poluării apelor curgătoare se înregistrează în comuna Poienile de sub Munte, dar şi în alte localităţi situate în aval de-a lungul râului Ruscova (Munţii Maramureşului).

Primăria comunei Poienile de sub Munte a fost sancţionată cu suma de 15.000 de lei pentru modul defectuos de gestionare a salubrizării râului Ruscova, iar în urma unui control mixt, realizat de Garda Naţională de Mediu împreună cu ISU Maramureş şi Compania Apele Române, a mai fost aplicată o sancţiune de 35.000 de lei.

Inspectorii de mediu au mai constatat o poluare agresivă a râurilor din vecinătatea oraşelor Baia Mare, Ulmeni dar şi a comunei Bârsana, unde deşeurile menajere, inclusiv cele lemnoase, îndeosebi rumeguş, sunt aruncate de-a lungul malurilor de râu. 

Aceştia au mai descoperit că în judeţul Maramureş există peste 200 de locuri unde deşeurile sunt depozitate necontrolat. Pe lângă poluarea malurilor şi vegetaţiei, deşeurile din lemn, în mod special rumeguşul, afectează grav fauna piscicolă.

Specialiştii de mediu au mai dedus că deşeurile sunt aruncate pe marginea cursurilor de apă în intravilanul localităţilor, cel mai probabil pe timpul nopţii.