ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Times of Israel a informat în această dimineață că aproximativ 160 de avioane care zburau simultan au efectuat un atac masiv asupra unei rețele de tuneluri săpate de gruparea teroristă Hamas sub orașul Gaza în jurul miezului nopții, în cel mai mare atac israelian de la începutul luptelor de la începutul acestei săptămâni, potrivit armatei. 

Potrivit forțelor de apărare israeliene, în această campanie aeriană, care a durat aproape 40 de minute, au fost lansate aproximativ 450 de rachete asupra a 150 de ținte din nordul Gaza. Armata spune că încă lucrează pentru a determina amploarea pagubelor provocate infrastructurii subterane, despre care purtătorul de cuvânt al IDF, Hidai Zilberman, spune că era un "atu strategic" pentru Hamas.

Pe lângă atacul aerian, tancurile israeliene, tunurile de artilerie și infanteriștii de la granița cu Gaza au efectuat baraje de însoțire asupra țintelor Hamas care au ieșit în timpul asaltului pentru a ataca ținte israeliene, spune Zilberman, precizând că trupele terestre au rămas de partea israeliană a graniței și nu au intrat în Fâșia Gaza, în ciuda afirmațiilor anterioare ale FDI care susțineau contrariul.

În total, aproximativ 500 de proiectile de artilerie - unele cu rachete de semnalizare și altele explozive - împreună cu 50 de obuze de tanc au fost trase în timpul acestui bombardament ulterior. Palestinienii din Gaza raportează că atacul israelian a durat mai mult de o oră și a provocat un număr de victime, deși un bilanț exact nu este disponibil încă. Zilberman spune că operațiunea este rezultatul unei cantități mari de informații și al unei planificări atente.

Pe fondul escaladării violențelor între armata israeliană și gruparea teroristă hamas, s-au cristalizat ample proteste în orașele din Țara Sfântă.În timp ce postul de televiziune publică KAN transmitea live protestele din Bat Yam,în apropiere de Tel Aviv, un bărbat, considerat arab, a fost scos cu forța de activiști și bătut până și-a pierdut cunoștința, informează Ziarul Național.

Deși, contrar speculațiilor, "arabul" a încercat să evite manifestația, dar extremiștii s-au justificat în fața poliției spunând că victima a încercat să intre cu mașina într-o adunare a partizanilor de extremă dreapta. Victima se află momentan în spitalul Ichilov din Tel Aviv, unde conducerea spitalului a informat că „este grav rănit, dar se află într-o stare stabilă”.

„Protstatarii din Lod și Acre nu-i reprezintă pe arabii israelieni, protestatarii din Bat Yam (…) nu-i reprezintă pe evreii israelieni, violența nu ne va dicta viața” , a remarcat Yaïr Lapid,liderul opoziției care încearcă să formează o coaliție a unității naționale. Totodată, premierul Netanyahu a menționat într-o declarație că „ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile în orașele Israelului este insuportabil. Nimic nu justifică linșarea arabilor de către evrei și nimic nu justifică linșarea evreilor de către arabi”.

De asemenea, rabinul șef al Israelului, Yitzhak Yosef a aperciat că  „Cetățenii nevinovați sunt atacați de organizații teroriste, inimile sunt grele și imaginile dificile, dar nu ne putem permite să fim atrași în provocări și atacuri”. Unii deputați au încercat să facă apel la încetarea violențelor, printre ei se numără Bezalel Smotrich, liderul partidului „Sionismul reiligios” care a lansat apelul „Frați evrei, Stop !! Nu putem, în niciun caz, să ne dedăm la acte violente”.
 
VIDEO de la protestul unde un arab a fost bătut până și-a pierdut cunoștința: