ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statele Unite au îndemnat China duminică să pună capăt acțiunilor sale "periculoase și destabilizatoare" din Marea Chinei de Sud, după o coliziune între un vas filipinez și o navă a pazei de coastă chineze în apropierea unui recif disputat, relatează Știripesurse.

"Aceste acțiuni reflectă nu numai o nepăsare nesăbuită pentru siguranța și viețile filipinezilor, ci și pentru dreptul internațional", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, într-un comunicat, cerând Chinei să "renunțe la comportamentul său periculos și destabilizator".
 
 
Un vas filipinez aflată într-o misiune de realimentare a fost lovit duminică de o navă a pazei de coastă chineze, a anunțat paza de coastă filipineză. De asemenea, o navă chineză a "tras cu tunuri cu apă" asupra a trei nave filipineze care participau la misiunea de realimentare, provocând "daune grave motorului" unuia dintre vapoare, a declarat pe rețeaua socială X Jay Tarriela, purtător de cuvânt al pazei de coasă pentru vestul Mării Filipinelor.

China susține contrariul

China, la rândul ei, a acuzat duminică o navă filipineză că 's-a ciocnit în mod deliberat' cu o navă a pazei de coastă chineze. Duminică dimineață, patru nave filipineze 'au pătruns ilegal' în apele Insulelor Spratly revendicate de China, a indicat paza de coastă chineză într-un comunicat, adăugând că o navă filipineză 'a ignorat multiplele și severele noastre avertismente'.

Nava filipineză 'și-a schimbat brusc direcția într-un mod neprofesionist și periculos, ciocnindu-se în mod deliberat cu nava noastră 21556 a gărzii de coastă care se afla pe o rută normală a forțelor de ordine și i-a provocat o zgârietură', a explicat paza de coastă chineză în comunicat, potrivit Știripesurse.