ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statele Unite au evacuat primul grup de cetățeni americani și locuitori permanenți din Sudan de la izbucnirea războiului în capitală, în urmă cu câteva săptămâni, a relatat Fox și Today News Africa.

Evacuarea terestră a început vineri cu eforturile de a transporta cu autobuzul un grup mare de americani la Marea Roșie prin Port Sudan. Oficialii au dezvăluit sâmbătă că avioanele au asigurat supravegherea armată în timp ce un convoi de autobuze a transportat între 200 și 300 de americani pe o distanță de peste 800 de kilometri.

Trupele americane de operațiuni speciale au vizitat pentru scurt timp Khartoum la 22 aprilie pentru a transporta pe calea aerului angajații americani de la ambasadă și alți membri ai guvernului. 

Un grup amplu de mediatori internaționali - inclusiv națiuni africane și arabe, Națiunile Unite și Statele Unite - a reușit să obțină doar o serie de încetări temporare fragile ale focului.

Eforturile diplomatice nu au reușit să oprească confruntările, dar au creat o acalmie suficientă pentru ca zeci de mii de sudanezi să fugă în zone mai sigure și pentru ca națiunile străine să evacueze mii de cetățeni ai lor pe uscat, pe calea aerului și pe mare.
 
Un al doilea convoi de cetățeni americani organizat de guvernul american a sosit duminică în Portul Sudan, în cadrul unui efort de evacuare a americanilor din conflictul din Sudan.
 
„Un al doilea convoi organizat de guvernul american a sosit ieri în Portul Sudan. Îi ajutăm pe cetățenii americani și pe alții care sunt eligibili să continue călătoria spre Jeddah, unde personal suplimentar este pregătit să ajute cu servicii consulare și de urgență", a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, într-o declarație pe Twitter.

Efortul SUA - al doilea convoi în tot atâtea zile - vine pe fondul furiei tot mai mari a americanilor din Sudan, care au simțit că au fost abandonați de guvernul american și lăsați să navigheze singuri în situația complicată și periculoasă.

Violențele mortale dintre Forțele Armate sudaneze și grupul paramilitar Rapid Support Forces, care au izbucnit la începutul lunii, s-au soldat cu sute de morți, inclusiv doi americani, și mii de răniți. Țara este în continuare expusă riscului unui dezastru umanitar, deoarece cei care sunt încă blocați în casele lor se confruntă cu lipsa de alimente, apă, medicamente și electricitate.

În ciuda faptului că mai multe națiuni și-au evacuat cetățenii, guvernul american a susținut timp de mai bine de o săptămână că actualele condiții nu sunt propice unei evacuări a civililor. Tot personalul guvernamental american a fost evacuat în cadrul unei operațiuni militare la sfârșitul săptămânii trecute.

Dar Miller a afirmat în declarația sa de duminică că SUA a "facilitat acum plecarea a aproape 1.000 de cetățeni americani din Sudan", cu cooperarea aliaților globali. "Opțiunile de plecare pentru cetățenii americani au inclus locuri în zboruri ale țărilor partenere, convoaie ale țărilor partenere și ale organizațiilor internaționale, convoaie organizate de guvernul SUA și plecări și pe mare", a adăugat el.

Organizarea și protecția convoaielor de către guvernul SUA a implicat supravegherea militară, coordonarea cu alte națiuni în ceea ce privește zborurile și convoaiele, precum și o acțiune diplomatică continuă de informare a cetățenilor americani din Sudan, a declarat Miller, adăugând că există mai puțin de 5.000 de cetățeni americani "care au solicitat îndrumare din partea guvernului".

După medierea americană și saudită, Forțele Armate sudaneze au fost de acord să prelungească încetarea focului umanitar în Sudan pentru încă 72 de ore, începând de luni la miezul nopții. Mai devreme, duminică, forțele paramilitare de sprijin rapid din Sudan au fost, de asemenea, de acord cu prelungirea armistițiului pentru 3 zile, începând de luni la miezul nopții, ora locală.

Nu este clar când se vor încheia luptele din Sudan. Ambele părți revendică controlul asupra unor locuri cheie, iar luptele au fost raportate în locuri îndepărtate de capitala Khartoum.

În timp ce diverse estimări oficiale și neoficiale plasează forțele armate sudaneze în jurul a 210.000 - 220.000 de soldați, se crede că forțele paramilitare sunt în număr de aproximativ 70.000, dar sunt mai bine antrenate și mai bine echipate.