ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cel mai mare spital din Gaza a încetat să mai funcționeze, iar numărul deceselor în rândul pacienților este în creștere, a declarat duminică șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), potrivit Reuters.

Spitalele din nordul enclavei palestiniene, inclusiv complexul al-Shifa, sunt blocate de forțele israeliene și abia reușesc să îi îngrijească pe cei aflați înăuntru, trei nou-născuți fiind morți și mai mulți fiind în pericol din cauza întreruperilor de energie electrică pe fondul luptelor intense din apropiere, potrivit personalului medical.

Israelul afirmă că îi are în vizor pe militanții palestinieni ai Hamas care au lansat atacuri mortale în sudul Israelului la 7 octombrie și spune că grupul are centre de comandă sub și în apropierea spitalelor.

OMS a reușit să vorbească cu profesioniștii din domeniul sănătății de la al-Shifa, care au descris o situație "cumplită și periculoasă", cu focuri de armă și bombardamente constante care exacerbează situația deja critică, a declarat directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"În mod tragic, numărul deceselor pacienților a crescut semnificativ", a declarat acesta într-o postare pe X, adăugând că al-Shifa "nu mai funcționează ca un spital".

Tedros s-a alăturat altor înalți oficiali de rang înalt ai Națiunilor Unite pentru a cere o încetare imediată a focului.

"Lumea nu poate rămâne tăcută în timp ce spitalele, care ar trebui să fie refugii sigure, sunt transformate în scene de moarte, devastare și disperare", a spus el.
 
Președintele Indoneziei, unde locuiește cea mai mare populație musulmană din lume, a cerut, de asemenea, o încetare a focului înainte de întâlnirea cu președintele american Joe Biden, care va avea loc luni la Washington.
 
"O încetare a focului trebuie să fie pusă în aplicare în curând, trebuie, de asemenea, să accelerăm și să creștem cantitatea de ajutor umanitar și trebuie să începem negocierile de pace", a declarat președintele Joko Widodo într-o înregistrare video înregistrată după ce a participat la o reuniune a Organizației Cooperării Islamice (OCI) la Riad.
 
El a spus că lumea pare "neajutorată" în fața suferinței palestinienilor. De asemenea, summitul extraordinar comun islamic-arab a îndemnat Curtea Penală Internațională să investigheze "crimele de război și crimele împotriva umanității pe care Israelul le comite" în teritoriile palestiniene.