ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului îşi sărbătoreşte vineri, 13 noiembrie 2015, în ziua sărbătorii Sfântului Ioan Gură de Aur, cel de-al treilea hram, anunță basilica.ro.

Slujbele dedicate sărbătorii Sfântului Ioan Hrisostom au început încă din seara zilei de joi, 12 noiembrie 2015. Cu acest prilej, Slujba Privegherii a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Din soborul slujitor au făcut parte şi Părintele Arhim. Paisie Teodorescu, Vicar patriarhal, Părintele Arhim. Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, Părintele Arhimandrit Dionisie Constantin, Consilier Patriarhal, Părintele Arhim. Ciprian Grădinariu, precum şi alţi preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a elogiat viaţa şi personalitatea Sfântului Ioan Gură de Aur, evidenţiind faptul că acesta a fost un mare Părinte al Bisericii, un om erudit, cu o educaţie aleasă. Folosind cuvintele deosebite ale lui Nicolae Iorga, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a spus despre Sfântul Ioan Hrisostom: „rareori o viaţă, un grai şi un scris au fost mai strâns unite într-o personalitate vrednică de respectul tuturor timpurilor”. Preasfinţia Sa a subliniat faptul că printre marile personalităţi ale lumii „străluceşte viața, gândirea și scrisul Arhiepiscopului Ioan Gură de Aur al Constantinopolului”.

Cu prilejul sărbătorii Sfântului Ioan Gură de Aur, ocrotitorul Paraclisului Învierea Domnului, vor fi împărţite 1.000 de pachete (hrană) pentru credincioșii care participă la sărbătoare şi pentru muncitorii de la şantierul Catedralei Mântuirii Neamului şi credincioşii prezenţi.

Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului adăposteşte un fragment din sfintele moaşte ale Sfântului Ioan Gură de Aur, precum şi o copie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului - Prodromița de la Schitul românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos. Paraclisul mai poartă hramurile Învierea Domnului și Icoana Maicii Domnului – Prodromița.