ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Preasfințitul Părinte Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, înconjurat de un sobor de preoți din Protopopiatul Cahul, a oficiat joi, 28 aprilie 2016, slujba Parastasului pentru sufletelor ostașilor români înmormântați în Cimitirul Eroilor de la Țiganca, raionul Cantemir, informează Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Slujba a fost oficiată cu ocazia sărbătoririi Zilei Veteranilor de război, scrie basilica.ro.

La slujba de pomenire au fost prezenți reprezentanți ai Ambasadei Române la Chișinău, ai Ministerului Apărării al Republicii Moldova, ai autorităților raionale și locale, precum și creștini din satele Cania și Țiganca. Elevii de la școlile din satul Cania și Porumbești au prezentat un program artistic dedicat eroilor neamului.

După oficierea serviciului divin, a avut loc depunerea de coroane de flori din partea Ambasadei României la Chișinău și din partea Ministerului Apărării al Republicii Moldova.
 
În Cimitirul Eroilor din Țiganca sunt îngropați 1020 de ostași români căzuți pe câmpul de luptă pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupația sovietică, în anul 1941, la capul de pod de la Țiganca.

Lucrările de reconstrucție a cimitirului de la Țiganca, lansate de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, în 2005, au constat in împrejmuirea acestuia, reamenajarea celor nouă gropi comune, instalarea a 142 de cruci creștine, amplasarea a 11 plăci din granit negru - pe noua dintre ele fiind înscrise numele celor 830 de eroi români identificati), amenajarea peisagistică și a căilor de acces, amplasarea unei troițe și a unei porti maramureșene.

În R. Moldova există peste 300 de cimitire (gropi comune sau locuri neîmprejmuite), unde-și dorm somnul de veci zeci de mii de soldați români căzuți, pentru eliberarea Basarabiei, în timpul celui de-al doilea război mondial. Cimitire amenajate sunt în localitățile Țiganca, Cania, Nicolăieuca, Feștelița, Micleușeni, Vărzărești și Vărvăreuca.