Preasfințitul Părinte Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, înconjurat de un sobor de preoți din Protopopiatul Cahul, a oficiat joi, 28 aprilie 2016, slujba Parastasului pentru sufletelor ostașilor români înmormântați în Cimitirul Eroilor de la Țiganca, raionul Cantemir, informează Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Slujba a fost oficiată cu ocazia sărbătoririi Zilei Veteranilor de război, scrie basilica.ro.

La slujba de pomenire au fost prezenți reprezentanți ai Ambasadei Române la Chișinău, ai Ministerului Apărării al Republicii Moldova, ai autorităților raionale și locale, precum și creștini din satele Cania și Țiganca. Elevii de la școlile din satul Cania și Porumbești au prezentat un program artistic dedicat eroilor neamului.

După oficierea serviciului divin, a avut loc depunerea de coroane de flori din partea Ambasadei României la Chișinău și din partea Ministerului Apărării al Republicii Moldova.
 
În Cimitirul Eroilor din Țiganca sunt îngropați 1020 de ostași români căzuți pe câmpul de luptă pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupația sovietică, în anul 1941, la capul de pod de la Țiganca.

Lucrările de reconstrucție a cimitirului de la Țiganca, lansate de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, în 2005, au constat in împrejmuirea acestuia, reamenajarea celor nouă gropi comune, instalarea a 142 de cruci creștine, amplasarea a 11 plăci din granit negru - pe noua dintre ele fiind înscrise numele celor 830 de eroi români identificati), amenajarea peisagistică și a căilor de acces, amplasarea unei troițe și a unei porti maramureșene.

În R. Moldova există peste 300 de cimitire (gropi comune sau locuri neîmprejmuite), unde-și dorm somnul de veci zeci de mii de soldați români căzuți, pentru eliberarea Basarabiei, în timpul celui de-al doilea război mondial. Cimitire amenajate sunt în localitățile Țiganca, Cania, Nicolăieuca, Feștelița, Micleușeni, Vărzărești și Vărvăreuca.Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews