Moment emoționant, marți, 13 iunie, la Piața Universității din București. Un sobor de preoți a oficiat în cursul dimineții slujba de Parastas pentru victimele mineriadei din 13-15 iunie, la 27 de ani de la tragicele evenimente care au cutremurat o lume întreagă.

La slujba de pomenire au fost prezenți participanți la evenimentele de acum 27 de ani, membri și simpatizanți ai Asociației  „21 Decembrie 1989”.
 
Mineriada din 1990 este denumirea sub care au devenit cunoscute evenimentele care au avut loc în perioada 13-15 iunie 1990 în București. Forțele de ordine au intervenit în noaptea de 12 spre 13 iunie, împotriva protestatarilor din Piața Universității, unde o manifestație antiguvernamentală și antiprezidențială se desfășura neîntrerupt din 22 aprilie 1990.  

Peste 1300 de bucureșteni au fost bătuți de minerii chemați de Ion Iliescu. Sute dintre ei au fost reținuți abuziv (între 2 și 60 de zile). Oficial, au existat 756 de răniți, 4 morți și 18 răniți prin împușcare. Tot oficial, nu a existat, pînă acum, niciun vinovat.

La exact 27 de ani de la acele evenimente, dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 a fost trimis instanței de procurorii de la Parchetul General. Fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman și fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, au fost trimiși în judecată pentru infracțiuni contra umanității, marți, de procurorii Parchetului instanței supreme în dosarul mineriadei din 1990, potrivit unor surse judiciare, citate de News.ro.Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews