ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Moment emoționant, marți, 13 iunie, la Piața Universității din București. Un sobor de preoți a oficiat în cursul dimineții slujba de Parastas pentru victimele mineriadei din 13-15 iunie, la 27 de ani de la tragicele evenimente care au cutremurat o lume întreagă.

La slujba de pomenire au fost prezenți participanți la evenimentele de acum 27 de ani, membri și simpatizanți ai Asociației  „21 Decembrie 1989”.
 
Mineriada din 1990 este denumirea sub care au devenit cunoscute evenimentele care au avut loc în perioada 13-15 iunie 1990 în București. Forțele de ordine au intervenit în noaptea de 12 spre 13 iunie, împotriva protestatarilor din Piața Universității, unde o manifestație antiguvernamentală și antiprezidențială se desfășura neîntrerupt din 22 aprilie 1990.  

Peste 1300 de bucureșteni au fost bătuți de minerii chemați de Ion Iliescu. Sute dintre ei au fost reținuți abuziv (între 2 și 60 de zile). Oficial, au existat 756 de răniți, 4 morți și 18 răniți prin împușcare. Tot oficial, nu a existat, pînă acum, niciun vinovat.

La exact 27 de ani de la acele evenimente, dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 a fost trimis instanței de procurorii de la Parchetul General. Fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman și fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, au fost trimiși în judecată pentru infracțiuni contra umanității, marți, de procurorii Parchetului instanței supreme în dosarul mineriadei din 1990, potrivit unor surse judiciare, citate de News.ro.