ACTUALIZARE 16:05  ALDE a decis luni ieșirea de la guvernare și o alianță cu Pro România, partidul lui Victor Ponta. De asemenea, formațiunea a decis susținerea lui Mircea Diaconu pentru Cotroceni, Călin Popescu Tăriceanu alegând să se retragă din cursă. De asemenea, Tăriceanu și-a anunțat demisia de la șefia Senatului.

„Coaliția a funcționat defectuos. Am încercat să credităm această guvernare pentru că am considerat că e nevoie de o anumită stabilitate politică și nu am obiceiul să fac opoziție în cadrul guvernului. De aceea am considerat să ne despărțim. Noi vom trece în opoziție. Am renunțat la candidatura la prezidențiale, pentru a nu se mai spune că intenția de a părăsi coaliția”, a spus Călin Popescu Tăriceanu, după reuniunea partidului.

Tăriceanu a anunțat totodată că formațiunea sa va susține o eventuală moțiune de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă.

Miniștrii ALDE sunt Anton Anton (ministrul Energiei), Grațiela Gavrilescu (Ministerul Mediului), Viorel Ilie (ministrul pentru Relația cu Parlamentul) și Ramona Mănescu (Ministerul de Externe). Mănescu rămâne însă în Guvern.

„Trebuie să vă spun că astăzi, pe cale de consecință a deciziei de a ieși de la guvernare, BP a decis retragerea miniștrilor din guvern. Cei care nu vor face, vor suporta consecințele. Nu am informații legate de vreun ministru, consecința este excluderea din partid. Eu nu am informații din partea vreunui ministru ALDE din Guvern care să nu respecte această decizie”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, după reuniunea partidului.
 
ALDE va vota moțiunea de cenzură pe care o va depune PNL, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX. Formațiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu va decide luni, în ședința Biroului Politic Central retragerea de la guvernare.

Potrivit surselor citate, ALDE ia în considerare votarea moțiunii de cenzură anunțată de Ludovic Orban.

Oficial, ALDE va decide să plece de la guvernare în ședința Biroului Politic ce începe în scurt timp. De asemenea, va fi luată decizia de a-l susține pe Mircea Diaconu pentru președinție, după retragerea lui Călin Popescu Tăriceanu din cursă și o alianță cu Pro Romania.

PNL va depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, a anunțat, luni, Ludovic Orban, afirmând că a mandatat liderii grupurilor parlamentare din PNL să negocieze cu celelalte partide în acest context.
 
Știrea inițială
 
Viorica Dăncilă a chemat liderii PSD într-o ședință urgentă, după ce ar fi avut o discuție tensionată cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Surse din partid precizează că ALDE va decide astăzi ieșirea de la guvernare.

Conform unor surse, discuția dintre liderii coaliției s-a încheiat fără un rezultat bun pentru Dăncilă, iar Tăriceanu urmează să anunțe în cursul zilei ieșirea de la guvernare.

De altfel, liderii ALDE vor face declarații de presă după ora 16.00.

Tot astăzi, liderii ALDE vor decide în ședință dacă fac alianță cu Pro România, după ce actorul Mircea Diaconu a anunțat că intenționează să candideze la alegerile prezidențiale și că nu l-ar deranja dacă ar avea ajutorul celor două partide.

Dăncilă nu a luat în calcul ieșirea ALDE de la guvernare. Ea a declarat, duminică, în Satu Mare, că nu a avut nicio discuție cu președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, despre o ieșire de la guvernare.

Dăncilă a menționat că nu a discutat cu Călin Popescu Tăriceanu nici despre candidatura acestuia la alegerile prezidențiale.

„Nu am avut o discuție în acest sens cu domnul Călin Popescu Tăriceanu. Mâine vom avea o ședință de coaliție și vom lămuri anumite aspecte. (...) Nu vreau să fac scenarii, vreau să vorbesc despre lucruri concrete”, a precizat premierul, potrivit Agerpres.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews