ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Iohannis a rechemat din funcție mai mulți ambasadori români. Cap de listă sunt ambasadorul României în Statele Unite, George Maior, și ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu.
 
George Maior, fost șef al SRI în perioada 2006-2015, a fost ambasadorul României în Statele Unite din iunie 2015. Maior a fost implicat într-un scandal cu privire la rechemarea sa în țară, după ce un raport al Comisiei de control al SRI arăta modul discreționar în care Maior a folosit Serviciul.

Raportul Comisiei de control SRI, de la jumătatea lunii aprilie 219, privind colaborarea dintre SRI și ANI arată că faptele fostului șef al Serviciului, George Maior, „se circumscriu unor acțiuni de poliție politică, menite să afecteze grav procese democratice, pentru a obține influență politică nelegitimă”.
 
Nici numirea lui Emil Hurezeanu nu a fost lipsită de controverse, având în vedere că era și cetățean german deci se punea întrebarea firească ale cui interese le va reprezenta mai bine. Situația este similară și în cazul lui Luca Niculescu, ambasadorul Digi și RFI de la Paris, care este și cetățean francez.

Potrivit comunicatului transmis luni de către Administrația Prezidențială, președintele Klaus Iohannis a semnat decretele de rechemare a 23 de ambasadori români, informează EVZ.

Lista completă a celor 23 de diplomați care se întorc în acest moment în țară

Emilian-Horațiu Hurezeanu din calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Federală Germania.

George-Cristian Maior din calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Statele Unite ale Americii.

Bogdan Mazuru din calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Austria.

Vlad Vasiliu din calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Confederația Elvețiană și în Principatul Liechtenstein, cu reședința la Berna.

Ovidiu Dranga din calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Polonă.
 
Steluța Arhire din calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Slovacă.

Liviu-Petru Zăpîrțan din calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României pe lângă Sfântul Scaun și pe lângă Ordinul Suveran Militar de Malta.

Adrian-Gabriel Davidoiu din calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Regatul Norvegiei.

Lilian Zamfiroiu din calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Marele Ducat al Luxemburgului.

Manuela Breazu din calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Irlanda.

Dan Iancu din calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Azerbaidjan.

Svetlana-Tatiana Iosiper din calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Japonia.

Marcel Alexandru din calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Algeriană Democratică și Populară și în Republica Niger, cu reședința la Alger.
 
Nicolae Comănescu – ambasador extraordinar și plenipotențiar în Regatul Hașemit al Iordaniei;

Nicușor-Daniel Tănase – ambasador extraordinar și plenipotențiar în Statul Kuwait;

Iulia Pataki – ambasador extraordinar și plenipotențiar în Republica Kenya, Republica Uganda, Republica Burundi, Republica Unită a Tanzaniei și Republica Rwanda, cu reședința la Nairobi;

Gențiana Șerbu – ambasador extraordinar și plenipotențiar în Republica Cuba, Haiti, Jamaica, Commonwealth Dominica, Federația Saint Kitts și Nevis, Antigua și Barbuda, Comunitatea Bahamas și Barbados, cu reședința la Havana;

Marius Constantin Borănescu – ambasador extraordinar și plenipotențiar în Republica Africa de Sud, Republica Namibia, Republica Botswana, Regatul Lesotho, Republica Mozambic, Republica Zambia, Regatul Eswatini, Republica Seychelles, Republica Madagascar, Uniunea Comorelor și Republica Mauritius, cu reședința la Pretoria;

Monica-Mihaela Știrbu – ambasador extraordinar și plenipotențiar în Republica Chile;

Ștefan Mera – ambasador extraordinar și plenipotențiar în Republica Federativă a Braziliei, Republica Surinam și Republica Cooperatistă Guyana, cu reședința la Brasilia;

Dan Stoenescu – ambasador extraordinar și plenipotențiar în Republica Tunisiană;

Mihai Ciompec – ambasador extraordinar și plenipotențiar în Republica Coreea;

Cezar-Manole Armeanu – ambasador extraordinar și plenipotențiar în Republica Kazahstan, Republica Tadjikistan și în Republica Kârgâză, cu reședința la Nur-Sultan.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews